Fondul de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) a despagubit, anul trecut, 693 de persoane pentru vatamari corporale sau decese cauzate de accidente produse de autovehicule fara RCA sau neidentificate.
Numarul acestora este in crestere cu 116 fata de anul anterior. Fondul a acordat si daune materiale, tot anul trecut, pentru 377 de persoane, numara de asemenea in crestere fata de anul anterior. Suma totala acordata sub forma de despagubiri a depasit 30 de milioane de lei, 90% mergand catre vatamari corporale sau decese.
"In 2014, FPVS a platit 400.000 de euro pentru daune morale unui numar 57 parti civile ca urmare a decesului a 8 persoane si ranirea altor trei. Vinovatul accidentului este un sofer de 82 de ani, care ar trebui sa plateasca 333 de ani pentru recupererea sumei de catre fond.
In acest caz, suma totala solicitata in instanta de catre cele 57 parti civile s-a ridicat la 17 milioane de euro, in urma sfaturilor avocatului, care urma sa perceapa pana la 50% din suma obtinuta in instanta.
In final, instanta a hotarat plata sumei de 400.000 de euro, din care avocatul, pe care il catalogheaza ca fiind un samsar al durerii, isi va lua partea. Inainte sa inceapa procesul, in urma cu trei ani, FPVS le-a propus o suma apropiata celei hotarate de instanta si acum vor incasa doar jumatate", a declarat directorul Fondului, Sorin Greceanu.
La sfarsitul anului 2014, membrii FPVS au decis majorarea contributiei la fond, incepand cu data de 1 ianuarie 2015, de la 1% la 2% din primele brute incasate pe segmentul RCA, masura urmand sa intre in vigoare dupa primirea avizului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).
FPVS a fost infiintat in februarie 2006 si este constituit in baza contributiilor companiilor autorizate sa practice asigurarea de raspundere civila auto (RCA). Fondul acorda despagubiri persoanelor care au suferit prejudicii in urma unor accidente produse de autovehicule neidentificate sau care nu aveau o asigurarea RCA.
In cazul autovehiculelor fara RCA valabil, fondul acorda despagubiri pentru vatamari corporale sau decese, cat si daune materiale. Insa pentru autovehiculele neidentificate nu se pot solicita daune materiale.
In plus, Fondul nu intervine pentru prejudiciile produse prin accidente provocate de conducatorii de atelaje (carutasi), pietoni, biciclisti sau orice alte vehicule pentru care nu este prevazuta obligatia legala de incheiere a unei asigurari RCA.
Cererea de despagubire se depune la sediul FPVS sau la oricare sucursala ori agentie a oricarui asigurator care are dreptul sa practice asigurarea de raspundere civila auto (RCA) pe teritoriul Romaniei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News