top banner

V-ati schimbat angajatorul? Cardul de salariu nu se inchide automat

05 Martie 2013 | Autor: Alexandra Popa

De multe ori, angajatorii impun angajatilor deschiderea unui cont cu card atasat la o anumita banca pentru virarea salariilor. Parasirea locului de munca nu inseamna insa ca si cardul se anuleaza automat. Acesta ramane valabil pana si genereaza costuri importante daca nu este inchis printr-o cerere speciala chiar de client.
In Romania, sunt foarte multi salariatii care nu isi pot alege banca la care sa isi incaseze luna de luna veniturile. De obicei, angajatorii au incheiate conventii cu anumite banci si impun propriilor salariati sa isi deschida cont si card.
De cele mai multe ori, cererile de deschidere sunt semnate de angajati chiar la locul de munca, ceea ce creeaza confuzie si nu indica in mod clar salariatului ca el devine astfel clientul unei banci, iar cardul emis va fi valabil chiar si dupa ce locul de munca este schimbat.
Cardul nu poate fi inchis decat de catre salariat
Banca nu poate deschide un cont curent si nici nu poate emite un card fara semnatura salariatului. In acceasi nota, la parasirea locului de munca, contul si cardul atasat nu se pot inchide automat de catre angajator, fiind necesara si aici o cerere semnata din partea salariatului care utilizeaza acel card.
4 sfaturi pentru a nu plati in plus
•    Daca nu mai doriti sa utilizati cardul, dupa schimbarea serviciului, mergeti la banca si solicitati personal inchiderea atat a contului cat si a cardului.
Cardul de salariu reprezinta un card de debit standard care ofera in plus facilitati acordate in cadrul conventiei dintre banca si angajator. Spre exemplu, uneori, salariatii nu platesc comisioane de retragere numerar de la ATM. In momentul in care salariatul isi paraseste locul de munca, sunt anulate doar aceste facilitati, nu si cardul in sine.
In consecinta, cardul ramane valid, clientii il pot utiliza in continuare iar acest lucru presupune comisioane de administrare.
•    Atentie la descoperitul de cont. Va poate inscrie la Biroul de Credit.
In multe cazuri printre facilitatile cardului se numara si descoperitul de cont/overdraftul, o linie de credit de 3-6 salarii lunare. Dar, modul in care bancile trateaza aceasta linie de credit in momentul in care clientul isi schimba locul de munca, este diferit.
In unele cazuri, daca a intrat pe credit, in momentul in care nu mai este salariatul respectivei companii, overdraftul este inschis iar clientului i se poate solicita plata anticipata a intregii datorii.
In general insa, daca respectivul client face dovada ca are un nou loc de munca, cu un salariu cel putin egal cu cel initial, banca poate accepta continuarea conventiei. Conditia impusa este ca si noul angajator sa vireze salariul tot in contul initial.
Chiar daca overdraftul nu a fost utilizat, clientii pot ajunge sa acumuleze datorii din comisionul de administrare a contului curent, neachitate. Acestea vor fi trase din linia de credit iar, daca datoria nu este platita la timp, banca poate raporta clientul ca restantier la Biroul de Credit.
•    Incercati sa negociati cu angajatorul
Chiar daca sistemul de plata a salariului prin intermediul bancii alese de angajator s-a impamantenit, nu inseamna ca este obligatoriu sa si acceptati banca si oferta de card de salariu pe care vi-o indica angajatorul.
Beneficiile majore pe care le are angajatorul revin din comisioanele reduse sau chiar zero atunci cand transfera salariile in conturile angajatilor.
Puteti negocia insa ca salariul sa il primiti la banca aleasa de dvs. In general, comisionul de transfer pe care il va suporta angajatorul este de cativa lei.
In aceasta situatie, cardul si contul nu mai trebuie mutate de fiecare data cand este schimbat locul de munca, ceea ce inseamna mai putina birocratie si o gestionare mai facila
•    Daca tot trebuie sa va mutati contul, bancile sunt obligate sa va asiste.
In cazul in care sunteti totusi de acord sa acceptati incasarea salariului pe cardul sugerat de angajator, in conditiile in care pana la momentul respectiv ati utilizat un cont si card atasat de la alta banca, “mutarea” trebuie facilitata de cele doua banci.
Mobilitatea contului nu presupune automat inchiderea contului vechi odata cu deschiderea altuia nou ci transferul principalelor operatiuni catre noua banca.
Aceasta obligatie aduce beneficii in special clientilor care deruleaza diverse operatiuni prin contul curent, precum plati recurente/debit direct, facilitandu-le acestora transferul tuturor conventiilor semnate in acest sens la noua banca.
Nu uitati insa ca la final, daca nu mai utilizati contul vechi, sa il inchideti pentru a nu genera costuri suplimentare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

Transformarea sistemului național de plăți electronice în fundația unui ecosistem de plăți în timp real pentru toate nevoile vieții cotidiene, începută în 2019 prin serviciul Plăți instant, lansat de TRANSFOND, a continuat ieri prin lansarea oficială a unui nou serviciu care să valorifice potențialul: RoPay, metoda de plata cu mobilul, fără card bancar, sigur, simplu, instant și permanent disponibil.

19 Noi 2024 | Plati
Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul