Posibilitatea unei companii de leasing de a intra in faliment, proces urmat de deposedarea clientilor buni platnici de bunurile contractate concomitent cu pierderea sumelor deja platite, sunt fenomene care discutate chiar si la nivel teoretic dau fiori reci clientilor societatilor de leasing .
Este bine sa mentionam aici ca pe piata din Romania activeaza pe langa societatile mari, consacrate (care de cele mai multe ori sunt afiliate unei banci), si o pleiada de societati destul de obscure sau putin cunoscute.
Fenomenele negative aparute in piata romaneasca la un moment dat, fenomene care ipotetic vor afecta in masa sectoare ale economiei, pot sa aiba un impact semnificativ in primul rand asupra societatilor de leasing cu o anvergura mai redusa care nu dispun de resurse tampon la care pot sa apeleze in timpul perioadelor de criza.
Legislatia in vigoare nu trateaza in niciun fel regimul falimentului sau al reorganizarii judiciare a companiilor de leasing. Acestea functioneaza practic dupa legea societatilor comerciale, fiind niste intermediari intre client si societatea finantatoare (banca sau consortiu bancar).
Bunurile achizitionate in leasing sunt gajate in majoritatea cazurilor in favoarea finantatorului firmei de leasing (este cazul cel mai des intalnit in cazul firmelor de leasing care nu sunt afiliate unei banci). Din aceasta cauza, toate bunurile luate in sistem leasing, care sunt proprietatea societatii pana la achitarea ultimei rate si a valorii reziduale de catre client, sunt incluse, in cazul falimentului, in masa credala.
In aceste conditii, clientii pot pierde atat bunurile care fac obiectul contractului de leasing, cat si banii achitati in contul respectivului contract.
Proiectul noii legi care va guverna activitatea societatilor de leasing prevede ca bunurile ce fac obiectul unor contracte de leasing in care clientii si-au achitat la timp obligatiile sa nu fie incluse in masa credala. Datorita acestui fapt, clientii isi vor putea achita in continuare ratele, nu catre societatea de leasing declarata in faliment, ci catre lichidatorul societatii cu probleme.
In situatia actuala, clientii societatilor de leasing isi pot rezolva totusi problemele, deoarece chiar si in caz de faliment, pentru a recupera datoriile, creditorii (in acest caz, statul roman) pot accepta derularea in continuare a contractelor de leasing si pot recupera banii treptat.
In cazul in care finantatorul principal (banca) al societatii de leasing este si creditor, clientul poate stabili o intelegere cu banca si isi poate continua contractul de leasing platind in continuare ratele de leasing catre noul sau creditor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News