Companiile de pensii administrate privat nu sunt obligate - conform legislatiei in vigoare - sa mentina un risc mediu sau scazut asupra fondului de pensii pe care il administreaza.
Conform legislatiei, fondurile de pensii private obligatorii au limite procentuale impuse pentru fiecare instrument financiar, in functie de gradul de risc al instrumentului.
Instrumentele financiare pot avea grad de risc scazut sau grad risc ridicat. Printre cele cu grad de risc scazut numaram "titlurile de stat", "obligatiuni private (corporatiste)".
Nivelul de risc al fiecarui instrument poate varia si in functie de locatia geografica. De exemplu: un titlu de stat emis de un stat din Africa va fi mult mai riscant decat un titlu de stat emis de un stat din Uniunea Europeana.
Instrumentele financiare cu grad ridicat de risc pot fi "actiuni listate la bursa", "fonduri mutuale de investitii", "instrumente de piata monetara", "obligatiuni municipale" etc.
In functie de instrumentele alese de fiecare fond, acestea se pot clasifica in fonduri cu grad de risc scazut, mediu sau ridicat. Toate fondurile din Romania au optat pentru un grad de risc mediu, exceptia fiind fondul de pensii obligatorii administrat de Generali, care are grad de risc ridicat.
Grad de risc ridicat pentru un fond de pensii private obligatorii inseamna ca acesta are potential de aducere a unui profit mai ridicat pentru participanti. In general, participantii tineri opteaza pentru risc ridicat avand o deschidere mai mare spre risc in general. Riscul mai mare poate aduce profit mai mare, dar sansele de reusita sunt mai mici, proportionale cu riscul.
Gradul de risc mediu presupune un potential profit mai scazut decat in cazul gradului de risc ridicat, dar sansele de a ajunge la profitul potential sunt mai mari.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News