De principiu, o institutie de credit are un regim juridic diferit de cel al unei societati comerciale obisnuite.
Ordonanta Guvernului nr. 10/2004 privind falimentul institutiilor de credit stabileste regulile aplicabile in materie dar ea se va completa cu prevederile Legii 85/2006 privind procedura insolventei ca drept comun. De principiu, Ordonanta prevede o procedura generala fara a face o referire expresa la situatia cand o persoana este beneficiarul unui contract de credit deschis la o institutie bancara fata de care s-a pornit procedura insolventei.
Mergand pe dreptul comun nu se poate vorbi despre o modificare a regimului contractual in ce-l priveste pe titularul ratelor de credit, deoarece el beneficiaza de doua prerogative:
- in primul rand de beneficiul termenului, acest lucru înseamna ca, aflandu-ne in situatia unui act juridic cu executare succesiva, indiferent de ce s-ar întampla cu institutia de credit debitorul nu poate fi obligat sa presteze obligatiile lui într-un interval de timp mai mic decat partile s-au au stabilit prin contract.
- in al doilea rand, acelasi debitor nu poate fi fortat la o plata mai mare decat s-a stipulat initial in contract.
De aceste doua beneficii debitorul contractului poate sa se prevaleze oricand, cu exceptia situatiei in care partile au stipulat in mod expres in cadrul contractului o clauza de decadere din termenul stabilit, respectiv o clauza de accelerare a platilor. Aceasta clauza trebuie sa fie introdusa in scris in contract inca de la inceput, o inserare ulterioara fiind motiv de renegociere a contractului.
In concluzie, Ordonanta prevede o procedura speciala care se aplica numai situatiei unei institutii de credit .
In ceea ce il priveste pe debitor, daca el accepta in contract o stipulatie expresa ca in situatia deschiderii procedurii insolventei el renunta la beneficiul termenului, respectiv este de acord cu accelerarea platilor, atunci va fi obligat în conformitate cu cele convenite. Aceasta ipoteza este atipica, destul de rar intalnita, pentru ca nu exista o culpa a împrumutatului.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News