top banner

Ce se intampla cu creditul contractat daca banca da faliment?

14 Octombrie 2008 | Autor: Stan Tirnoveanu

De principiu, o institutie de credit are un regim juridic diferit de cel al unei societati comerciale obisnuite.
Ordonanta Guvernului nr. 10/2004 privind falimentul institutiilor de credit stabileste regulile aplicabile in materie dar ea se va completa cu prevederile Legii 85/2006 privind procedura insolventei ca drept comun. De principiu, Ordonanta prevede o procedura generala fara a face o referire expresa la situatia cand o persoana este beneficiarul unui contract de credit deschis la o institutie bancara fata de care s-a pornit procedura insolventei.
Mergand pe dreptul comun nu se poate vorbi despre o modificare a regimului contractual in ce-l priveste pe titularul ratelor de credit, deoarece el beneficiaza de doua prerogative:
  • in primul rand de beneficiul termenului, acest lucru înseamna ca, aflandu-ne in situatia unui act juridic cu executare succesiva, indiferent de ce s-ar întampla cu institutia de credit debitorul nu poate fi obligat sa presteze obligatiile lui într-un interval de timp mai mic decat partile s-au au stabilit prin contract.
  • in al doilea rand, acelasi debitor nu poate fi fortat la o plata mai mare decat s-a stipulat initial in contract.
De aceste doua beneficii debitorul contractului poate sa se prevaleze oricand, cu exceptia situatiei in care  partile au stipulat in mod expres in cadrul contractului o clauza de decadere din termenul stabilit, respectiv o clauza de accelerare a platilor. Aceasta clauza trebuie sa fie introdusa in scris in contract inca de la inceput, o inserare ulterioara fiind motiv de renegociere a contractului. 
In concluzie, Ordonanta prevede o procedura speciala care se aplica numai situatiei unei institutii de credit .
In ceea ce il priveste pe debitor, daca el accepta in contract o stipulatie expresa ca in situatia deschiderii procedurii insolventei el renunta la beneficiul termenului, respectiv este de acord cu accelerarea platilor, atunci va fi obligat în conformitate cu cele convenite. Aceasta ipoteza este atipica,  destul de rar intalnita, pentru ca nu exista o culpa a împrumutatului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Credite nevoi personale

Credite nevoi personale
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Credite nevoi personale

Alte Articole

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA mizează pe digitalizare

Garanti BBVA a dezvoltat o aplicație de mobile banking care își propune să reprezinte un adevărat hub digital, care permite oricărui client al băncii să aplice pentru un credit de nevoi personale și pentru card de credit Bonus Card, 24/7, de oriunde din lume, doar cu un smartphone conectat la internet, fără să fie nevoie să viziteze o agenție a băncii.

21 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Sunt mai scumpe creditele de consum din Romania fata de cele din zona euro?

Adoptarea euro nu garanteaza nivelarea costurilor de creditare, existand diferente majore intre tarile din zona euro.

14 Noi 2024 | Credite nevoi personale
Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Clientii IFN-urilor pot solicita scaderea dobanzilor

Legea privind plafonarea dobanzilor in cazul creditelor acordate de IFN-uri si cesiunea de creante a intrat astazi in vigoare, iar o parte dintre debitori existenti pot solicita recalcularea costurilor totale.

11 Noi 2024 | Credite nevoi personale
ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Black Friday 2024: 30 de rate fără dobândă la eMag, reduceri la creditul de nevoi personale și cel ipotecar, un cadou la deschiderea cardului pentru copii, promoții la asigurări și în Bazar. Vezi toate ofertele

ING Bank România anunță campania de Black Friday 2024, pentru al șaselea an consecutiv, ce se va desfășura în perioada 5-11 noiembrie. Dedicată persoanelor fizice, include oferte pentru creditul de nevoi personale, cardul de credit, cardul pentru copii de peste 10 ani, dar și pentru creditul ipotecar, asigurări și cashback la cumpărături. Ofertele sunt valabile atât pentru clienții existenți ai băncii, cât și pentru noii clienți.

06 Noi 2024 | Credite nevoi personale

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul