In perioadele in care nu se face plata drepturilor salariale catre o persoana, acesteia nu i se achita nici CAS-ul catre bugetul de stat. De pilda, pe perioada concediului de maternitate, mamele nu primesc salariu, ci doar idemnizatia specifica acestui tip de concediu, Altfel spus, pe perioada in care un contract de munca este suspendat, se suspenda si plata CAS - Contributia la Asigurarile Sociale.
In speta sesizata mai jos, contractul de munca nu este nici macar suspendat, ci incheiat, in baza unei dispozitii de restructurare individuala de post, ori colectiva.
Prin urmare, persoana in cauza - desi aflata in derularea unui litigiu de munca - nu mai primeste drepturi salariale. Din cate inteleg, nu primeste nici idemnizatie de somaj (daca ar fi primit, CAS-ul ar fi fost achitat, in continuare, intr-o astfel de situatie).
Daca nu se incaseaza nici drepturi salariale, nici idemnizatie de somaj, angajatorul nu mai face plata de CAS catre bugetul public de pensii si, prin urmare, nici CNPAS - Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale - nu mai transfera contributii (sume) la fondul de pensii private obligatorii.
Totusi, participantul nu pierde calitatea de membru al fondului de pensii private obligatorii, sumele pe care le are acumulatedeja, fiind fructificate in continuare, conform schemei de pensii.
Reluarea platii de CAS de catre un viitor angajator (sau, chiar de catre vechiul angajator, daca instanta va aprecia masura restructurarii ca fiind abuziva si va dispune reintregarea petentului pe acelasi post), va determina si reluarea platilor de contributii la fondul de pensii private obligatorii, acestea urmand sa se acumuleze in favoarea participantului, in mod corespunzator
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News