In cazul Pilonului 2 nu exista posibilitatea aplicarii vreunei deduceri, iar la Pilonul 3, se acorda atat angajatului, cat si angajatorului, deduceri, in baza Codului Fiscal:
Deci, daca e vorba despre angajator, in Codul Fiscal se precizeaza:
Art. 21. - (1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
(2) Sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri si:
j) cheltuielile efectuate in numele unui angajat, la schemele de pensii facultative, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant;
Iar daca ne referim doar la angajat, in baza Codului Fiscal:
Art. 57. - (1) Beneficiarii de venituri din salarii datoreaza un impozit lunar, final, care se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorii de venituri.
(2) Impozitul lunar prevazut la alin. (1) se determina astfel:
a) la locul unde se afla functia de baza, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni, si urmatoarele:
- deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
- cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
- contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei a 400 euro;
In concluzie exista o limita de deductibilitate de 400 euro pe an si pentru angajat si pentru angajator.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News