top banner

In ce investesc in timpul crizei?

08 Iunie 2009 | Autor: Razvan Pasol

Investitiile personale trebuie adaptate in functie de contextul economic. Astfel, in perioadele de crestere economica, in care si bursa creste in mod corespunzator, investitiile se orienteaza preponderent spre actiuni. In acest mod, investitorul va beneficia de cresterea preturilor actiunilor la bursa, acesta fiind un avantaj major. In perioadele de expansiune economica, investitiile in obligatiuni trebuie sa fie mai reduse, dezavantajul obligatiunilor fiind castigurile mai reduse fata de actiuni, atunci cand bursa creste.
 
Astazi, insa, contextul este diferit. Crizele economice aduc scaderi accentuate ale preturilor actiunilor si pierderi pentru investitori. Prin urmare, atunci cand se declanseaza o criza, este recomandabil ca investitorii sa reduca expunerea pe actiuni si sa investeasca in obligatiuni sau in alte instrumente cu venit fix (titluri de stat, depozite bancare, etc). Astfel, avantajul major este ca investitorii isi vor proteja economiile, plasamentele cu venit fix fiind mult mai putin afectate decat actiunile de criza economica.
 
Cum ne dam seama cand trebuie sa vindem actiunile? Fiecare investitor ar trebui sa isi stabileasca un nivel maxim acceptabil al pierderii, iar la atingerea acestuia sa vanda, partial sau total, actiunile detinute (acest nivel se numeste prag stop-loss). Spre exemplu, un investitor va vinde actiunile atunci cand pretul acestora scade cu 20 sau 30% fata de un maxim atins anterior. Pastrarea actiunilor in perioadele de criza este riscanta, intrucat acestea pot aduce pierderi de pana la 90% investitorilor, asa cum s-a intamplat si la Bursa de Valori Bucuresti in ultimii ani.
 
Mai departe, pe masura ce criza avanseaza si actiunile scad la bursa, preturile acestora ajung atat de mici, incat incep sa devina tentante pentru cumparare. Prin urmare, investitorii atenti, care au vandut actiunile la timp la inceputul crizei, vor incepe sa le cumpere inapoi, insa treptat, pe o perioada mai mare de timp.
 
Actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti au scazut in continuu din iulie 2007 pana la inceputul anului curent. Astazi asistam la o tendinta crescatoare, insa nu stim daca aceasta este doar o pauza dinaintea unei noi furtuni, sau inceputul unei cresteri mai prelungite. Prin urmare, in prezent as recomanda o detinere de 30%-40% din bani in actiuni si restul in obligatiuni/depozite bancare. Procentul se poate schimba in functie de modul in care evolueaza criza si bursele.  

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul