Investitiile personale trebuie adaptate in functie de contextul economic. Astfel, in perioadele de crestere economica, in care si bursa creste in mod corespunzator, investitiile se orienteaza preponderent spre actiuni. In acest mod, investitorul va beneficia de cresterea preturilor actiunilor la bursa, acesta fiind un avantaj major. In perioadele de expansiune economica, investitiile in obligatiuni trebuie sa fie mai reduse, dezavantajul obligatiunilor fiind castigurile mai reduse fata de actiuni, atunci cand bursa creste.
Astazi, insa, contextul este diferit. Crizele economice aduc scaderi accentuate ale preturilor actiunilor si pierderi pentru investitori. Prin urmare, atunci cand se declanseaza o criza, este recomandabil ca investitorii sa reduca expunerea pe actiuni si sa investeasca in obligatiuni sau in alte instrumente cu venit fix (titluri de stat, depozite bancare, etc). Astfel, avantajul major este ca investitorii isi vor proteja economiile, plasamentele cu venit fix fiind mult mai putin afectate decat actiunile de criza economica.
Cum ne dam seama cand trebuie sa vindem actiunile? Fiecare investitor ar trebui sa isi stabileasca un nivel maxim acceptabil al pierderii, iar la atingerea acestuia sa vanda, partial sau total, actiunile detinute (acest nivel se numeste prag stop-loss). Spre exemplu, un investitor va vinde actiunile atunci cand pretul acestora scade cu 20 sau 30% fata de un maxim atins anterior. Pastrarea actiunilor in perioadele de criza este riscanta, intrucat acestea pot aduce pierderi de pana la 90% investitorilor, asa cum s-a intamplat si la Bursa de Valori Bucuresti in ultimii ani.
Mai departe, pe masura ce criza avanseaza si actiunile scad la bursa, preturile acestora ajung atat de mici, incat incep sa devina tentante pentru cumparare. Prin urmare, investitorii atenti, care au vandut actiunile la timp la inceputul crizei, vor incepe sa le cumpere inapoi, insa treptat, pe o perioada mai mare de timp.
Actiunile listate la Bursa de Valori Bucuresti au scazut in continuu din iulie 2007 pana la inceputul anului curent. Astazi asistam la o tendinta crescatoare, insa nu stim daca aceasta este doar o pauza dinaintea unei noi furtuni, sau inceputul unei cresteri mai prelungite. Prin urmare, in prezent as recomanda o detinere de 30%-40% din bani in actiuni si restul in obligatiuni/depozite bancare. Procentul se poate schimba in functie de modul in care evolueaza criza si bursele.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News