Din pacate, va informam ca pana la acest moment nu s-a definitivat cadrul legal privind modalitatea de plata a pensiei private – Pilon 2. Astfel, in art. 135 din Legea 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat (republicata) sunt stabilite doar liniile generale in baza carora viitorii furnizori de pensie privata urmeaza sa efectueaze plata pensiei private (Pilon 2):
Art. 135. - (1) Participantul are dreptul la o pensie privata de la data indeplinirii conditiilor de pensionare pentru limita de varsta in sistemul public;
(2) Suma totala cuvenita pentru pensia privata nu poate fi mai mica decat valoarea contributiilor platite, diminuate cu penalitatile de transfer si comisioanele legale.
Art. 136. - (1) Activul personal net este folosit exclusiv pentru achizitionarea unei pensii private:
(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) urmatoarele categorii:
a) beneficiarii care nu au calitatea de participant;
b) persoanele pensionate de invaliditate pentru afectiuni care nu mai permit reluarea activitatii, definite prin prevederile Legii nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, si al caror activ personal net la data retragerii este prea mic pentru a putea primi o pensie privata;
c) persoanele al caror activ personal net la data retragerii este prea mic pentru a putea primi o pensie privata.
(3) In termen de 30 de zile calendaristice de la dovedirea incadrarii in una dintre situatiile prevazute la alin. (2), persoana indreptatita primeste o plata unica sau plati esalonate in rate pe o durata de maximum 5 ani, la cerere.
Prin urmare, la momentul de fata, cunoastem urmatoarele:
1) pensia privata se plateste la data indeplinirii conditiilor de pensionare pentru limita de varsta in sistemul public, nu va putea fi mai mica decat valoarea totala a contributiilor platite de membrul cotizant al fondului de pensii (diminuate cu penalitati de transfer si comisioanele legale). Nu se cunosc, insa, modalitatile de plata si frecventa de plata, dupa cum nu stim daca - la momentul la care se vor efectua platile de pensii private - acestea vor fi impozitate sau nu.
In mod evident, toate aceste necunoscute vor fi solutionate de cadrul legal viitor, iar solutionarea va fi facuta in interesul participantului la fondul de pensii, interesul legiuitorul fiind acela de a-i proteja acestuia toate drepturile si de a-i conferi maximum de avantaje;
2) persoanele care NU se vor incadra in conditiile legale viitoare privind plata unei pensii private vor beneficia de plata activului lor net acumulat la fondul de pensii (si nu de plata unei "pensii private"), pe baza de cerere, astfel:
b) fie plati esalonate in rate, pe o durata de maximum 5 ani.
3)Rata de rentabilitate a intregului fond de pensii este, in fapt, elementul care influenteaza pensia privata individuala. Conform definitiilor din Lege:
"rata de rentabilitate a unui fond de pensii administrat privat" este un logaritm natural din raportul dintre valoarea unitatii de fond din ultima zi lucratoare a perioadei si valoarea unitatii de fond din ultima zi lucratoare ce precede perioada respectiva; randamentul zilnic al unui fond de pensii reprezinta diferenta dintre valoarea unitatii de fond din ziua respectiva si valoarea unitatii de fond din ziua precedenta, totul raportat la valoarea unitatii de fond din ziua precedenta".
"valoarea unitatii de fond" este raportul dintre valoarea activului net al fondului de pensii la o anumita data si numarul total de unitati ale fondului la aceeasi data.
De pilda, astazi, 06.07.2009, valoarea unitatii de fond la BCR F.P.A.P. este 11,012963 lei, valoarea initiala (la nivelul anului 2008) fiind de 10 lei/unitate de fond (minimul impus prin lege, de la care au pornit toate fondurile de pensii administrate privat).
Concluzie: in mod evident, desi nu s-a definitivat cadrul legal pentru plata pensiei private, in practica au aparut cereri de plata la fondurile de pensii administrate privat (Pilon 2) depuse de participanti care au primit o decizie de pensionare pe caz de invaliditate (nerevizuibila), ori pentru limita de varsta.
De asemenea, au fost inaintate catre fondurile de pensii/Pilon 2 si cereri formulate de beneficiari ai participantilor (respectiv, mostenitori, in sensul Codului Civil, ca urmare a decesului participantului).
Nefiind creat cadrul legal pentru plata pensiei private - dupa cum precizam si in cele de mai sus -in toate aceste situatii nu s-a platit o pensie privata solicitantilor, ci s-au facut plati de activ net acumulat la fond (diminuat cu spezele datorate catre fond), conform urmatoarelor acte normative emise de CSSPP:
- Norma CSSPP nr. 19/2009 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat in caz de invaliditate si in caz de deces;
- Decizia CSSPP nr. 150/2009 privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat in cazul deschiderii dreptului acestuia la pensie.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News