top banner

Cand solicita comerciantii introducerea codului PIN?

12 Ianuarie 2007 | Autor: Denisa Mateescu

Exista doua tipuri de cititoare electronice de carduri instalate la comercianti – terminale offline care capteaza informatiile de pe card, dar pentru care nu este necesar un dialog in timp real cu banca emitenta pentru autorizarea tranzactiilor si cititoare online, care capteaza informatiile si trimit cate o cerere de autorizare pentru fiecare tranzactie in parte. De exemplu, cardurile Maestro sunt carduri de debit online care impun autorizarea fiecarei tranzactii.

 

Imprinterul sau zip-zap-ul este un cititor manual de card, care imprima imaginea caracterelor embosate ale unui card (caracterele in relief) pe chitantele emise. De aceea, numai cardurile embosate pot fi utilizate pentru a realiza plata la comerciantii care au imprintere. Astfel, inainte de a efectua orice fel de cumparaturi este bine sa intrebati comerciantul ce tip de card accepta.

 

In ceea ce priveste verificarea identitatii posesorului de card sau autentificarea, aceasta se poate realiza in mai multe feluri, in functie de tipul de card utilizat si de masurile de securitate pe care comerciantul le ia in momentul in care accepta cardul la plata.

 

Verificarea cu ajutorul codului PIN este specifica tranzactiilor electronice. Pentru tranzactiile efectuate cu carduri emise sub sigla Maestro, comerciantul va solicita de fiecare data codul PIN pentru a verifica identitatea posesorului. Cardurile sunt, astfel, mult mai sigure. Odata ce codul PIN este introdus, nu mai este nevoie sa oferiti informatii sau documente de identificare suplimentare. Exista comercianti care pe langa  codul PIN, verifica si semnatura, acest lucru reprezentand o masura de siguranta in plus.

 

Verificarea cu ajutorul semnaturii are loc dupa ce a fost autorizata tranzactia. In acest caz, dupa ce posesorul de card semneaza chitantele, casierul verifica semnatura de pe chitante cu cea de pe spatele cardului. Ea se intalneste la cardurile de credit care nu impun autorizarea fiecarei tranzactii si pot fi folosite si la terminale offline.

 

In SUA si apoi in Europa, in locatiile supraaglomerate cum ar fi restaurantele fast-food, benzinariile, cinematografele sau intrarile pe autostrada au fost introduse platile PayPass contactless. Pentru realizarea tranzactiilor, consumatorii nu mai trebuie sa treaca cardul prin cititor, sa introduca codul PIN sau sa semneze chitante pentru cumparaturle cu o valoare mai mica de 25 de dolari (pentru cumparaturile de peste 25 de dolari, trebuie in continuare sa se semneze si sa se emita chitante). Cardurile au incorporate un cip si o antena, iar in momentul in care sunt aduse in apropierea unui cititor special PayPass, acesta foloseste tehnologia bazata pe frecvente radio pentru a transmite detalii legate de plata. Odata ce informatiile legate de plata au fost captate de catre terminal, ele sunt ulterior procesate prin reteaua de acceptare MasterCard, asa cum sunt procesate toate informatiile privind platile cu cip.

   

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Carduri de credit

Carduri de credit
  • Compari ofertele și economisești bani
  • Aplici online la credit
  • Verifici situația de la Biroul de Credit
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Carduri

Alte Articole

Ce solutii avem pentru a oferi servicii bancare copiilor si adolescentilor?

Ce solutii avem pentru a oferi servicii bancare copiilor si adolescentilor?

Avantajul unui card bancar in dauna banilor de buzunar se rezuma la gestionarea mai eficienta sumelor oferite de adulti, posibilitatea parintelui de a filtra sumele cheltuite, familiarizarea cu serviciile bancare online.

07 Oct 2024 | Carduri
Cat costa cardurile de debit Platinum?

Cat costa cardurile de debit Platinum?

Cardurile pot oferi asigurare de calatorie gratuita, intrari in business loungeuri, moneyback, curs de schimb preferential, dar taxa de administrare poate fi piperata daca nu ne intra venituri recurente apreciabile in cont.

25 Sep 2024 | Carduri
Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Platile in strainatate aduc cashback de 5-10%. Atentie (si) la curs!

Posesorii cardurilor emise sub sigla Visa si Mastercard pot recupera o parte din cheltuielile facute in strainatate, in anumite conditii, daca isi inroleaza cardurile in programele propuse de cele doua companii.

13 Sep 2024 | Carduri
Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Carduri de debit cu asigurare de calatorie

Mai multe banci ofera asigurari de calatorie fara costuri suplimentare in cadrul pachetelor ce includ carduri de debit, in unele cazuri cu conditia incasarii lunare in cont a unor sume prestabilite.

29 Aug 2024 | Carduri

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Rambursare card de credit

Calculează suma lunară pe care trebuie să o rambursezi și care este costul dacă platești doar suma minimă