Întrebare
Buna Ziua, imi puteti spune si mie in ce situati se foloseste imprinterul ca metoda de plata si de ce in unele magazine trebuie sa introduci PIN-ul si in altele nu. De exemplu in strainatate niciodata nu trebuie sa introduci PIN-ul la POS. Difera de la car
Exista doua tipuri de cititoare electronice de carduri instalate la comercianti – terminale offline care capteaza informatiile de pe card, dar pentru care nu este necesar un dialog in timp real cu banca emitenta pentru autorizarea tranzactiilor si cititoare online, care capteaza informatiile si trimit cate o cerere de autorizare pentru fiecare tranzactie in parte. De exemplu, cardurile Maestro sunt carduri de debit online care impun autorizarea fiecarei tranzactii.
Imprinterul sau zip-zap-ul este un cititor manual de card, care imprima imaginea caracterelor embosate ale unui card (caracterele in relief) pe chitantele emise. De aceea, numai cardurile embosate pot fi utilizate pentru a realiza plata la comerciantii care au imprintere. Astfel, inainte de a efectua orice fel de cumparaturi este bine sa intrebati comerciantul ce tip de card accepta.
In ceea ce priveste verificarea identitatii posesorului de card sau autentificarea, aceasta se poate realiza in mai multe feluri, in functie de tipul de card utilizat si de masurile de securitate pe care comerciantul le ia in momentul in care accepta cardul la plata.
Verificarea cu ajutorul codului PIN este specifica tranzactiilor electronice. Pentru tranzactiile efectuate cu carduri emise sub sigla Maestro, comerciantul va solicita de fiecare data codul PIN pentru a verifica identitatea posesorului. Cardurile sunt, astfel, mult mai sigure. Odata ce codul PIN este introdus, nu mai este nevoie sa oferiti informatii sau documente de identificare suplimentare. Exista comercianti care pe langa codul PIN, verifica si semnatura, acest lucru reprezentand o masura de siguranta in plus.
Verificarea cu ajutorul semnaturii are loc dupa ce a fost autorizata tranzactia. In acest caz, dupa ce posesorul de card semneaza chitantele, casierul verifica semnatura de pe chitante cu cea de pe spatele cardului. Ea se intalneste la cardurile de credit care nu impun autorizarea fiecarei tranzactii si pot fi folosite si la terminale offline.
In SUA si apoi in Europa, in locatiile supraaglomerate cum ar fi restaurantele fast-food, benzinariile, cinematografele sau intrarile pe autostrada au fost introduse platile PayPass contactless. Pentru realizarea tranzactiilor, consumatorii nu mai trebuie sa treaca cardul prin cititor, sa introduca codul PIN sau sa semneze chitante pentru cumparaturle cu o valoare mai mica de 25 de dolari (pentru cumparaturile de peste 25 de dolari, trebuie in continuare sa se semneze si sa se emita chitante). Cardurile au incorporate un cip si o antena, iar in momentul in care sunt aduse in apropierea unui cititor special PayPass, acesta foloseste tehnologia bazata pe frecvente radio pentru a transmite detalii legate de plata. Odata ce informatiile legate de plata au fost captate de catre terminal, ele sunt ulterior procesate prin reteaua de acceptare MasterCard, asa cum sunt procesate toate informatiile privind platile cu cip.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News