Un contract este in principiu guvernat de legea aleasa de parti sau de o alta lege aplicabila conform prevederilor imperative ale legii tarii pe teritoriul careia se incheie. In ceea ce priveste posibilitatea creditorului de a obtine o hotarare cu caracter executor de la o instanta nationala, va fi urmat regimul prevazut de legea aplicabila.
Conditiile punerii in executare a unor hotarari straine pe teritoriul Romaniei sunt stabilite prin legea privind reglementarea raporturilor de drept international privat. Prin hotarare straina se inteleg, in sensul legii mentionate, actele de jurisdictie ale instantelor judecatoresti, notariatelor sau oricaror autoritati competente dintr-un alt stat.
Astfel, hotararile straine care nu sunt aduse la indeplinire de bunavoie de catre cei obligati a le executa, pot fi puse in executare pe teritoriul Romaniei pe baza incuviintarii date, la cererea persoanei interesate, de catre tribunalul judetean in circumscriptia caruia urmeaza sa se efectueze executarea. Nu pot fi puse in executare pe teritoriul Romaniei hotararile straine prin care s-au luat masuri asiguratorii si cele date cu executare provizorie.
Pentru a fi incuviintata executarea silita in baza unei hotarari straine, aceasta trebuie sa fie in prealabil recunoscuta de tribunalul judetean in raza caruia domiciliaza cel care a refuzat recunoasterea hotararii straine.
Poate fi recunoscuta hotararea straina care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
(i) este definitiva, potrivit legii statului unde a fost pronuntata;
(ii) instanta care a pronuntat-o a avut, potrivit legii mentionate, competenta sa judece procesul;
(iii) exista reciprocitate in ceea ce priveste efectele hotararilor straine intre Romania si statul instantei care a pronuntat hotararea.
Daca hotararea a fost pronuntata in lipsa partii care a pierdut procesul, trebuie sa se constate, de asemenea, ca i-a fost inmanata in timp util citatia pentru termenul de dezbateri in fond cat si actul de sesizare a instantei, si ca i s-a dat posibilitatea de a se apara si de a exercita calea de atac impotriva hotararii.
Recunoasterea hotararii straine poate fi refuzata in unul dintre urmatoarele cazuri:
(i) hotararea este rezultatul unei fraude comise in procedura urmata in strainatate;
(ii) hotararea incalca ordinea publica de drept international privat roman;
(iii) procesul a fost solutionat intre aceleasi parti printr-o hotarare, chiar nedefinitiva, a instantelor romane sau se afla in curs de judecare in fata acestora la data sesizarii instantei straine.
Sub rezerva verificarii conditiilor anterior mentionate, instanta romana nu poate proceda la examinarea in fond a hotararii straine si nici la modificarea ei.
In ceea ce priveste caracterul penal, regimul penal al unei fapte este stabilit prin dispozitii de ordine publica. In principiu, raspunderea penala este atrasa daca sunt indeplinite conditiile specific prevazute de legea statului pe teritoriul caruia a fost comisa fapta.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News