top banner

Cum se poate diversifica riscul la BVB?

22 Octombrie 2009 | Autor: Nicu Grigoras

Coeficientul de corelatie ne arata daca exista o legatura intre doua serii de date studiate si cat de puternica este aceasta legatura. Coeficientul poate lua valori intre -1 si +1. Un coeficient de corelatie apropiat de +1 arata existenta unei legaturi directe, adica ambele serii evolueaza in acelasi mod. Un coeficient de -1 arata o legatura inversa, adica in timp ce una din serii creste, cealalta scade, si invers. Daca coeficientul de corelatie este apropiat de zero acesta arata ca intre cele doua serii nu exista nici o legatura.
 
Coeficientul de corelatie poate avea diverse utilitati in activitatea de investitii. Unele dintre cele mai des folosite corelatii sunt cele facute intre indicii bursieri (pentru a vedea cat de corelate sunt evolutiile pietelor) sau intre emitentii aceleiasi piete si indicele reprezentativ pentru a observa posibilitatile de diversificare a portofoliului.
 
Daca calculam coeficientul de corelatie intre BET si DJIA (unul dintre cei mai reprezentativi indici al pietei din SUA) pentru ultimii trei ani vom observa ca piata autohtona s-a corelat foarte bine cu evolutiile din SUA. Evolutia coeficientilor de corelatie arata o crestere constanta incepand cu anul 2005 si pana in prezent, cu un varf in anul de apogeu al crizei economice, anul 2008, cand pietele au avut evolutii foarte corelate.
 
Coeficientul de corelatie calculat intre emitentii listati la BVB si indicele reprezentativ al pietei poate da un reper investitorilor care doresc sa isi diversifice portofoliul. Piata autohtona de capital este o piata cu o lichiditate mai redusa si cu emitenti mai putini comparativ cu pietele dezvoltate in aceste conditii, oferind mai putine alternative de diversificare a portofoliilor.
 
Perioada de scadere a pietei determinata de criza economica a cuprins majoritatea emitentilor listati, investitorii neavand practic foarte multe alternative de diversificare a portofoliilor astfel incat scaderile pietei sa fie atenuate.
 
Solutia acestei probleme este una pe termen lung si tine de largirea structurii emitentilor listati. O structura mult mai diversificata a emitentilor pe sectoare de activitate va oferi investitorilor pe viitor mai multe alternative in perioade de criza.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul