top banner

Cum pot beneficia de asigurari sociale de sanatate daca nu lucrez?

26 Octombrie 2009 | Autor: Alex Massaci - director

Potrivit dispozitiilor Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si complerile ulterioare (art. 211, alin. 1) cetatenii romani cu domiciliul in Romania au obligatia asigurarii in cadrul sistemului public de asigurari sociale de sanatate si platii contributiilor de asigurari sociale de sanatate prevazute de lege.

Platind contributii de asigurari sociale catre fondul pubic, asiguratii beneficiaza de servicii medicale gratuite acordate de unitatile medicale de stat. Serviciile medicale se acorda, de regula, in baza adeverintei privind calitatea de asigurat emisa de catre Casa de sanatate teritoriala.

Termenul de prescriptie in privinta platii contributiilor de asigurari sociale de sanatate este cel prevazut de Codul fiscal pentru obligatiile fiscale - si anume 5 ani. Astfel, in cazul persoanelor care au obligatia sa se asigure, dar nu pot face dovada platii contributiilor de asigurari sociale de sanatate la fondul public, reprezentantii Casei de sanatate teritoriale vor investiga plata contributiilor de asigurari sociale de sanatate pe ultimii 5 ani (1 ianuarie 2004 - 1 noiembrie 2009).

Daca persoana respectiva nu a realizat venituri impozabile pe perioada de prescriptie a obligatiilor fiscale, asigurarea in cadrul sistemului public de asigurari sociale de sanatate se efectueaza prin plata contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de individ pentru o perioada de 6 luni si a majorarilor de intarziere datorate pe aceasta perioada. In speta, contributia pe cele 6 luni se calculeaza lunar prin aplicarea cotei de 5.5% la salariul minim pe economie de 600 RON la care se adauga majorari de 0,1% pe zi de intarziere.

In situatia in care persoana in discutie a realizat venituri impozabile in Romania pe perioada de prescriptie a obligatiilor fiscale fara a plati insa contributii de asigurari sociale de sanatate catre fondul public, autoritatile vor calcula contributiile de asigurari sociale de sanatate si majorarile de intarziere la nivelul veniturilor impozabile. In acest caz, cota de 5,5% se aplica la nivelul veniturilor supuse impozitului pe venit (de ex. venituri din chirii, dobanzi, dividende si drepturi de proprietate intelectuala, daca persoana in cauza a avut asemenea venituri in ultimii 5 ani).

Exista si o a treia situatie in care, pe perioada de prescriptie a obligatiiilor fiscale, persoana inregistreaza alternativ perioade in care a realizat venituri impozabile cu perioade in care nu a realizat astfel de venituri. Si in acest caz, daca nu au fost platite contributiile de asigurari sociale de sanatate, cota de 5,5% si majorarile aferente se vor calcula la nivelul veniturilor impozabile; la acest calcul se adauga cota de 5,5% calculata la nivelul salariului minim pe economie si majorarile corespunzatoare calculate pe o perioada de 6 luni pentru perioadele in care nu au fost realizate venituri impozabile.

In concluzie, calculul contributiilor de asigurari sociale de sanatate datorate catre fondul public depinde de cazul specific in care va regasiti, potrivit celor trei situatii descrise anterior.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia