Cea mai simpla metoda esta cautarea emitentului pe site-ul BVB. In pagina de prezentare a fiecarui emitent (ex.
BRD), la tab-ul
Informatii financiare, atunci cand se selecteaza
Raportari financiare apar ultimele date publicate de companie. Pentru un format mai cuprinzator, selectati format MF.
Ar trebui sa apara un tabel cu cativa indicatori din bilant si din contul de profit si pierdere, unde pentru calcularea cash-ului se face suma liniilor "casa si conturi la banci" si "investitii financiare pe termen scurt" din bilant.
Cea din urma include de obicei investitii in actiuni listate, fonduri de investitii, obligatiuni, titluri de stat sau alte instrumente financiare usor convertibile in cash si unii analisti aleg excluderea unei parti a acesteia in calculul lichiditatilor, in functie de natura componentelor.
Intr-adevar au fost cazuri de companii listate la BVB care in primavara acestui an aveau capitalizarea mai mica decat valoarea lichiditatilor disponibile, care la prima vedere ar fi un semnal ca acea companie este subevaluata. Cu toate acestea, este important de retinut ca vorbim despre un element de activ si intotdeauna trebuie luate in considerare si datoriile intr-o analiza a bilantului.
Astfel, chiar daca o companie are valoarea cash-ului mai mare decat capitalizarea, ar putea avea valoarea capitalurilor proprii (total active – total datorii) mult mai mica decat valoarea cash-ului si ca urmare decat capitalizarea bursiera. Astfel, o parte din acel cash va fi folosit pentru plata datoriilor (banci, emisiuni de obligatiuni), doar restul fiind cuvenit actionarilor.
Sfatul meu este sa puneti la indoiala profesionalismul sau cel putin cunostintele unui broker care va recomanda o companie pentru ca are valoarea lichiditatilor mai mare decat capitalizarea.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News