De ce nu gasesc informatii detaliate despre companii pe site-ul BVB?
04 Noiembrie 2009 | Autor: Marius Serban
Întrebare
De ce BVB nu lasa liber posibililor investitori sa aiba acces la bilanturile, CPP si notele contabile ale emitentilor? E putin ridicol avand in vedere ca ideea unei burse e transparenta. Raportarile ce apar la "stiri piata" sunt incomplete (putin
Din punctul strict de vedere al bursei, unul din punctele sale slabe este acela al marketingului atat in atragerea de investitori (inclusiv de retail) catre investitii in actiuni, dar si in atragerea de companii private la BVB (dovada cea mai buna sta in numarul mic de companii care s-au listat la BVB prin oferte publice de vanzare initiale, adica practic mai putin de 10; dintre aceste oferte nici una nu trecut de 65 milioane euro).
In al doilea rand, BVB ca si alte burse din lume ofera contra cost aproape orice date de care o companie de consultanta sau investitor ar avea nevoie. Desigur ca lucrul acesta este nepotrivit pentru acest stadiu de dezvoltare al pietei, pentru ca nici un mic investitor nu va fi atras la bursa daca va trebui sa plateasca pentru informatii elementare.
Pe de alta parte, nu este rolul bursei sa ofere informatii detaliate despre o companie listata. La profilul fiecarei companii de pe bursa, o sa gasiti un link la site-ul acesteia, care intr-o proportie buna ofera datele minime necesare. Pe de alta parte, pe site-ul bursei, investitorii au acces la rapoartele anuale ale companiei. Acestea nu trebuie sa fie ratate de nici un investitor care are pretentia ca si-a facut temele inainte de a lua o decizie de investitii.
Dar foarte important pentru o persoana care doreste sa investeasca la bursa este sa-si aleaga o casa de brokeraj care ofera informatii structurate dupa diferite criterii (inclusive, date financiare detaliate) despre companiile listate. In acest fel, va avea intr-un singur loc toate instrumentele care ii sunt utile la inceput in cariera de investitor.
In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.
Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.
Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.