top banner

Cum functioneaza diversificarea riscului pe pietele externe?

21 Aprilie 2010 | Autor: Nicu Grigoras

Corelatia dintre indicii bursieri autohtoni si cei externi a fost si este in continuare foarte ridicata. Aceasta corelatie explica totusi doar directia de ansamblu a pietelor de capital dar nu si amplitudinile cu care acestea cresc sau se depreciaza. Cu alte cuvinte, toate fondurile de investitii care au avut detineri de actiuni pe perioada crizei au avut de suferit, dar nu in aceeasi masura.

Diferentele de volatilitate (amplitudinea cresterilor si scaderilor) intre piete sunt explicate mult mai bine de gradul de dezvoltare a pietei si nu de coeficientii de corelatie. Daca ne referim la o piata emergenta cum este cea romaneasca, cresterile sau scaderile sunt mult amplificate din cauza lichiditatii mai scazute sau investitorilor mai putin sofisticati.

In aceste conditii, fondurile de investitii, care au investit preponderent in actiuni autohtone, au avut mai mult de suferit pe perioada crizei, deoarece scaderile indicilor autohtoni au fost cu mult peste cele consemnate de cei mai importanti indici externi. In schimb, fondurile de investitii care au diversificat portofoliile intrand si pe pietele externe au consemnat scaderi ale activelor mai moderate. 

In acest moment este valabil reversul medaliei, piata autohtona realizand cresteri mult peste cele consemnate in pietele dezvoltate. BET se apreciaza cu peste 200% in timp ce S&P500 (cel mai important indice din SUA) creste doar cu 77% fata de minimele consemnate in martie 2008. In aceste conditii, totul depinde de strategia de investitii a fiecarui fond si de riscurile asumate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Investitii

Alte Articole

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

Actiunile TTS ofera invataminte utile pentru investitori

In incercarea lor de a calcula pretul actiunilor ca un anumit multiplu fata de profitul raportat, investitorii n-ar trebui sa ignore caracterul exceptional, uneori irepetabil, al acelui profit.

20 Noi 2024 | Investitii
Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Fondurile de pensii scot micii investitori din actionariatul companiilor listate

Prin acumulari succesive, fondurile de pensii au ajuns sa detina mai mult de jumatate din actiunile tranzactionabile la Hidroelectrica, Romgaz, Medlife, Nuclearelectrica, Aquila, Teraplast.

07 Noi 2024 | Investitii
Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Doua posibile strategii pe o piata bursiera in scadere

Calmul pe care il putem afisa intr-o perioada de corectie prelungita la bursa e direct proportional cu marimea sumelor investite.

25 Oct 2024 | Investitii
Cand este bine sa investim la bursa?

Cand este bine sa investim la bursa?

Preturile actiunilor la bursa pot avea perioade de crestere si perioade de scadere. Oare acest lucru inseamna ca evolutiile acestor preturilor sunt intamplatoare, iar eventualele castiguri din investitii tin doar de noroc sau inspiratia de moment? Bineinteles ca nu.

14 Oct 2024 | Investitii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul