BVB si RASDAQ au fost pana acum cativa ani doua piete distincte cu reguli si modalitati de tranzactionare diferite. In eforturile de consolidare a pietei de capital, BVB si RASDAQ au fuzionat in 2006 devenind o singura piata. Astfel, piata RASDAQ a devenit un segment de piata al BVB. Chiar daca in acest moment avem o singura piata, diferentele intre cele doua au ramas destul de mari.
Cea mai mare diferenta este data de reglementarile mult mai stricte ale BVB. Astfel un emitent de la cota bursei trebuie sa respecte o multitudine de reguli pentru a se lista sau chiar pentru a ramane listat. Aceste reglementari se refera la prezentarea periodica de catre emitenti a informatiilor financiare, cerinte minime de lichiditate si multe alte cerinte de transparenta.
Datorita reglementarilor, dar si modului in care au luat fiinta, exista o mare diferenta intre structura de emitenti a celor doua segemnte de piata. La cota BVB sunt prezente un numar mai redus de companii, dar sunt dintre cele mai mari din Romania. Pe piata RASDAQ sunt listate un numar foarte mare de companii, o mare parte din ele cu o activitate de dimensiune foarte mica, companii care sunt putin tranzactionate si prezinta un interes redus pentru o mare parte din investitori.
Riscurile investitiei in emitenti ai pietei RASDAQ sunt categoric mari, in primul rand, din cauza lipsei de informatii. Din lipsa de reglementari, emitentii acestei piete nu au aceleasi obligatii de raportare ca cei de la cota BVB.
In al doilea rand, fiind vorba de companii cu o activitate de dimensiuni reduse, si lichiditatea este una precara. Exista riscul ca un investitor care a cumparat astfel de actiuni sa nu le mai poate vinde decat dupa o perioada foarte lunga.
Chiar daca investitiile pe piata RASDAQ sunt mai riscante investitorii sunt atrasi de potentialul anumitor companii care de multe ori sunt subevaluate si care pot aduce randamende mult superioare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News