In timp ce o parte din analistii bancari considera ca leul si-a atins potentialul de apreciere si o intarire suplimentare este periculoasa, alte voci considera ca mai exista spatiu de manevra.
“In acest moment, ne asteptam ca leul sa isi consolideze castigurile recente si sa ramana in jurul nivelului actual in urmatoarele doua-trei trimestre. Credem ca o apreciere mai rapida a leului nu este o idee buna in acest moment”, au mentionat analistii Raiffeisen Bank in cel mai recent raport publicat.
Anterior, prognoza indica mentinerea tendintei de scadere a cursului euro-leu si in a doua jumatate a anului.
In opinia analistilor Raiffeisen, o supraapreciere a leului nu este dezirabila in acest moment, ca urmare a potentialului impact negativ asupra exporturilor, considerate in continuare principalul motor de crestere a PIB.
Pe de alta parte, cresterea ratei inflatiei in luna martie, ce a luat prin surprindere piata, si sustinerea monedei locale de catre BNR pentru a tempera cresterea preturilor, sunt motive suficiente in opinia analistilor ING Bank pentru ca leul sa castige teren in continuare.
“Leul ar urma sa beneficieze si de posibila vanzare a sumelor in valuta primite de Ministerul Finantelor de la Comisia Europeana luna trecuta si de asteptarile ca BNR sa sterilizeze o parte din aceasta”, au precizat analistii ING.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News