Chiar si in conditiile in care criza a adancit diferentele economice intre statele din zona euro, oficialii Bancii Centrale Europene nu iau in calcul o eventuala iesire a vreunei tari din acest spatiu.
Criza din Grecia, Portugalia si, mai nou, zvonurile privind Italia au adus in prim plan posibilitatea ca aceste tari sa revina la vechile monede pentru a putea sa isi implementeze propria politica monetara, ajustata nevoilor particulare ale situatiilor economice cu care se confrunta.
Pe de alta parte, alte voci au presupus ca aceeasi atitudine ar putea veni si din partea Germaniei, cea mai dezvoltata economie din zona euro.
”Nu este o presupunere pe care o am in vedere, in orice privinta. Apropo, aceasta (n.r. iesirea unui stat din zona euro) nu este in Tratatul de la Maastricht”, a declarat Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), in cadrul unui interviu acordat pentru trei publicatii, din Slovenia, Slovacia si Estonia.
De curand,
BCE a majorat dobanda de politica monetara de la 1,25% la 1,50%, miscare criticata de economisti de talie mondiala. Laureatul premiului Nobel, Paul Krugman, a concluzionat ca BCE ar dori prin aceasta crestere sa plaseze catre periferia zonei euro povara ajustarii economice, pentru a evita intensificarea presiunilor inflationiste in Germania.
”Dobanda de politica monetara trebuie stabilita in concordanta cu principiul de asigurare a stabilitatii preturilor in cadrul zonei euro, vazuta ca un intreg, conform definitiei: o inflatie anuala mai mica de 2%, dar apropiata de 2%”, a precizat Trichet.
In ultimii 12 ani, rata medie anuala a inflatiei in zona euro a fost de 1,97%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News