Deprecierea leului din 23 mai 2012 a fost cauzata ca si in zilele 8-16 mai, in principal, de vestile rele venite din zona euro, declara Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. El spune ca banca centrala ia masurile adecvate ca socurile sa aiba durata scurta si intensitate minima.
Spargerea pragului de 4,45 lei pentru un euro a fortat Banca Nationala sa iasa cu declaratii oficiale pentru a calma opinia publica. In acest sens, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu a precizat ca evolutia este cauzata de stirile pesimiste venite in legatura cu situatia din Grecia.
Fostul prim-ministru grec, Lucas Papademos a declarat pentru Wall Street Journal si CNBC ca “in cazul iesirii Greciei din zona euro consecintele pentru euro-sistemul financiar si pentru economia reala vor fi profunde, iar costurile asociate de anvergura; si ca vor fi afectate, de asemenea, economiile din afara zonei euro”.
Chiar daca Papademos a spus ca scenariul iesirii Greciei din zona euro este putin probabil sa se materializeze, undele socului s-au derulat repede si pe spatii largi, atrage atentia Vasilescu. El afirma ca atunci cand opinia publica este inflamata, cele mai mici aluzii provoaca miscari imediate si violente.
“Banca Nationala a Romaniei, care monitorizeaza cu mare atentie evenimentele, foloseste instrumentarul adecvat pentru ca socurile provocate sa aiba durata scurta si intensitate minima”, a declarat consilierul guivernatorului BNR.
Vasilescu semnaleaza ca moneda nationala s-a depreciat mai incet decat monedele din regiune pe 23 mai. Fata de 8 mai, deprecierea leului a fost tot minima – cu numai 1,26%, in timp ce zoltul polonez s-a depreciat cu 3,87%, forintul unguresc cu 5,16% si coroana ceha cu 1,85%.
“Leul manifesta in continuare rezistenta cea mai solida in fata socurilor externe”, considera Adrian Vasilescu.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News