top banner

BNR da vina pe vestile rele din zona euro pentru cresterea cursului

23 Mai 2012 | Autor: Conso

Deprecierea leului din 23 mai 2012 a fost cauzata ca si in zilele 8-16 mai, in principal, de vestile rele venite din zona euro, declara Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. El spune ca banca centrala ia masurile adecvate ca socurile sa aiba durata scurta si intensitate minima.
Spargerea pragului de 4,45 lei pentru un euro a fortat Banca Nationala sa iasa cu declaratii oficiale pentru a calma opinia publica. In acest sens, consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu a precizat ca evolutia este cauzata de stirile pesimiste venite in legatura cu situatia din Grecia.
Fostul prim-ministru grec, Lucas Papademos a declarat pentru Wall Street Journal si CNBC ca “in cazul iesirii Greciei din zona euro consecintele pentru euro-sistemul financiar si pentru economia reala vor fi profunde, iar costurile asociate de anvergura; si ca vor fi afectate, de asemenea, economiile din afara zonei euro”.
Chiar daca Papademos a spus ca scenariul iesirii Greciei din zona euro este putin probabil sa se materializeze, undele socului s-au derulat repede si pe spatii largi, atrage atentia Vasilescu. El afirma ca atunci cand opinia publica este inflamata, cele mai mici aluzii provoaca miscari imediate si violente.
“Banca Nationala a Romaniei, care monitorizeaza cu mare atentie evenimentele, foloseste instrumentarul adecvat pentru ca socurile provocate sa aiba durata scurta si intensitate minima”, a declarat consilierul guivernatorului BNR.
Vasilescu semnaleaza ca moneda nationala s-a depreciat mai incet decat monedele din regiune pe 23 mai. Fata de 8 mai, deprecierea leului a fost tot minima – cu numai 1,26%, in timp ce zoltul polonez s-a depreciat cu 3,87%, forintul unguresc cu 5,16% si coroana ceha cu 1,85%.
“Leul manifesta in continuare rezistenta cea mai solida in fata socurilor externe”, considera Adrian Vasilescu.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta