Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a produs surprize in sedinta de vineri si a decis sa mentina atat rata dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an cat si ratele rezervelor minime obligatorii la 8% la lei si la 12% la valuta. In schimb, leul a adus surpriza saptamanii, apreciindu-se semnificativ, in special in fata dolarului.
Analistii participanti la un sondaj realizat de Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) au anticipat deciziile BNR si se asteapta la modificari in ceea ce priveste ratele rezervelor minime obligatorii treptat in urmatorii doi ani.
Analisti: RMO vor scadera treptata in urmatorii doi ani
„Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi reduse in lunile urmatoare pana la 6% la finalul lui 2016 si 4% la finalul lui 2017. Totodata, procesul de reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea continua in viitor, iar cotele de constituire sunt prognozate la 10% in decembrie 2016 si 8% in decembrie 2017”, se arata intr-un comunicat al AAFBR.
Rata anuala a inflatiei a fost negativa in decembrie 2015, respectiv minus 0,9%, si urmeaza sa mai scada in jur de minum 3% in primul trimestru pe fondul reducerii cotei generale de TVA de la 24% la 20% de la inceputul acestui an.
Banca centrala prognozeaza o rata anuala de 1,1% la sfarsitul lui 2016 si estimeaza ca indicatorul va intra in intervalul tintit, de 2,5% plus/minus un punct procentual, abia in 2017.
Dobanzile din piata sunt substantial sub nivelul dobanzii cheie a BNR, datorita excesului de lichiditate din sistem. Rata ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la credite, s-a situat, vineri, la 0,82%, foarte aproape de minimul istoric de 0,81% stabilit saptamana aceasta.
Saptamana fasta pentru leu
In saptamana care se incheie, leul a avut o evolutie poitiva fata de principalele inregistrand cresteri semnificateive, in special in raport cu dolarul american.
Vineri, BNR a anuntat un curs de 4,0240 lei pentru un dolar american, cu aproape 13 bani sub cotatia de vinerea trecuta, de 4,1525 lei/dolar. Cursul a crescut usor in prima zi a saptamanii, la 4,1723 lei/dolar, insa ulterior a scazut, cea mai abrupta cadere de la o zi la alta consemnandu-se joi, cand BNR a anuntat o cotatie de 4,0320 lei/dolar, in scadere cu aroape 10 bani de la 4,1296 lei/dolar cu o sedinta in urma.
Moneda nationala a crescut si in fata euro, iar banca centrala a anuntat, in ultima sedinta a saptamanii, un curs de 4,5013 lei/euro, in scadere de la 5,5337 lei/euro cat a fost cursul BNR stabilit vinerea trecuta.
Francul elvetian a pierdut, si el, teren in fata leului romanesc in aceasta saptamana, insa a mai recuperat ceva in ultima sedinta. Moneda elvetiana a evolut mixt, insa tendinta a fost de scadere pana joi, cand a ajuns la o cotatie de 4,0279 lei/franc, de la 4,0820 lei/franc la inchiderea saptamanii trecute. Vineri, insa, francul a mai recuperat din pierdere si a crescut, la cursul BNR, la 4,0583 lei/franc.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News