top banner

BNR mentine atat dobanda cat si nivelul rezervelor

05 Februarie 2016 | Autor: Conso

Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu a produs surprize in sedinta de vineri si a decis sa mentina atat rata dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an cat si ratele rezervelor minime obligatorii la 8% la lei si la 12% la valuta. In schimb, leul a adus surpriza saptamanii, apreciindu-se semnificativ, in special in fata dolarului.
Analistii participanti la un sondaj realizat de  Asociatia Analistilor Financiar-Bancari din Romania  (AAFBR) au anticipat deciziile BNR si se asteapta la modificari in ceea ce priveste ratele rezervelor minime obligatorii treptat in urmatorii doi ani.
Analisti: RMO vor scadera treptata in urmatorii doi ani
„Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi reduse in lunile urmatoare pana la 6% la finalul lui 2016 si 4% la finalul lui 2017. Totodata, procesul de reducere a rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea continua in viitor, iar cotele de constituire sunt prognozate la 10% in decembrie 2016 si 8% in decembrie 2017”, se arata intr-un comunicat al AAFBR.
Rata anuala a inflatiei a fost negativa in decembrie 2015, respectiv minus 0,9%, si urmeaza sa mai scada in jur de minum 3% in primul trimestru pe fondul reducerii cotei generale de TVA de la 24% la 20% de la inceputul acestui an.
Banca centrala prognozeaza o rata anuala de 1,1% la sfarsitul lui 2016 si estimeaza ca indicatorul va intra in intervalul tintit, de 2,5% plus/minus un punct procentual, abia in 2017.
Dobanzile din piata sunt substantial sub nivelul dobanzii cheie a BNR, datorita excesului de lichiditate din sistem. Rata ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile variabile la credite, s-a situat, vineri, la 0,82%, foarte aproape de minimul istoric de 0,81% stabilit saptamana aceasta.
Saptamana fasta pentru leu
In saptamana care se incheie, leul a avut o evolutie poitiva fata de principalele inregistrand cresteri semnificateive, in special in raport cu dolarul american.
Vineri, BNR a anuntat un curs de 4,0240 lei pentru un dolar american, cu aproape 13 bani sub cotatia de vinerea trecuta, de 4,1525 lei/dolar. Cursul a crescut usor in prima zi a saptamanii, la 4,1723 lei/dolar, insa ulterior a scazut, cea mai abrupta cadere de la o zi la alta consemnandu-se joi, cand BNR a anuntat o cotatie de 4,0320 lei/dolar, in scadere cu aroape 10 bani de la 4,1296 lei/dolar cu o sedinta in urma.
Moneda nationala a crescut si in fata euro, iar banca centrala a anuntat, in ultima sedinta a saptamanii, un curs de 4,5013 lei/euro, in scadere de la 5,5337 lei/euro cat a fost cursul BNR stabilit vinerea trecuta.
Francul elvetian a pierdut, si el, teren in fata leului romanesc in aceasta saptamana, insa a mai recuperat ceva in ultima sedinta. Moneda elvetiana a evolut mixt, insa tendinta a fost de scadere pana joi, cand a ajuns la o cotatie de 4,0279 lei/franc, de la 4,0820 lei/franc la inchiderea saptamanii trecute. Vineri, insa, francul a mai recuperat din pierdere si a crescut, la cursul BNR, la 4,0583 lei/franc.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta