top banner

Brexit-ul dur impulsioneaza lira sterlina

17 Ianuarie 2017 | Autor: Conso

Oficialii britanici au trasat directiile viitoare in privinta Brexit-ului, punand, astfel, capat speculatiilor pe aceasta tema. Guvernul de la Londra a optat pentru varianta catalogata a fi dura de iesire din Uniunea Europeana, care presupune renuntarea inclusiv la statutul de membru al pietei unice.
In aceste conditii, lira sterlina s-a apreciat in timpul discursului premierului britanic, Theresa May,  cunoscand cea mai mare crestere dupa votul pro Brexit de la referendumul din iunie,. Aprecierea monedei se datoreaza faptului ca aceasta a promis ca acordul final negociat cu UE pentru iesirea tarii din uniune va fi supus votului in Parlamentul de la Londra. Totodata, ea a sustinut ca va incerca sa mentina Marea Britanie ca partener economic cheie al Uniunii Europene.
Moneda britanica castigase deja un procent inainte ca premierul britanic sa inceapa discursul mult asteptat, in conditiile in care fragmente din discurs fusesera scurse in presa. Lira s-a apreciat apoi cu peste doua procente, fiind cotata la un maxim 1,2340 de dolari.
De asemenea, lira sterlina a castigat circa 0,8 procente fata de euro.Totodata, principalul indice al bursei londoneze, FTSE 100, care a avut tendinta de a creste in timp ce lira a scazut, a inregistrat in timpul discursului o scadere, generata de exportatori si companiile de minerit.
Regatul Unit nu mai contribuie la bugetul UE
 
Britanicii au decis, in iunie 2016, prin referendum, ca Regatul Unit sa paraseasca Uniunea Europeana. Ulterior, au fost vehiculate diverse scenarii care mergeau de la o ruptura totala, la un compromis care includea ramanerea Marii Britanii ca membru cu drepturi depline in piata unica.
Premierul Theresa May a transat, insa, problema si a anuntat ca tara sa nu va ramane in piata unica si, implicit, nu va mai contribui la bugetul UE.
”Cum nu vom mai fi membri ai pietei unice, nu ni se poate cere sa contribuim la bugetul UE. Zilele in care Marea Britanie contribuia anual cu multi bani la bugetul UE s-au terminat”, a subliniat May in discursul sau.
Potrivit acesteia, Marea Britanie cauta un nou parteneriat egal cu statele membre ale UE, si nu un statut partial de membru. ”Nu iesim cu adevarat din UE daca nu suntem stapanii propriilor noastre legi”, a mai spus premierul britanic.
Cu toate acestea, oficialul britanic a precizat faptul ca iesirea din UE nu iseamna o izolare a tarii sale, ci, din contra, o mai mare deschidere globala.
 
'Doresc ca Regatul Unit sa iasa din aceasta perioada de schimbari mai puternic, mai corect, mai unit si mai vizionar ca oricand. Vreau sa fim o tara sigura, prospera, toleranta. Vreau sa fim cu adevarat o Marea Britanie globala, cel mai bun prieten si vecin al partenerilor nostri europeni, dar si o tara care ajunge dincolo de frontierele Europei, o tara care iese in lume pentru a construi relatii cu vechi prieteni, dar si cu noi aliati', a adaugat Theresa May.
Ce se intampla cu muncitorii europeni in Regat?
In ceea ce priveste imigratia, premierul britanic a insistat ca Marea Britanie a fost mereu o tara deschisa si toleranta, dar a avertizat ca, atunci cand nivelul acestui fenomen este prea ridicat, sprijinul pentru granitele deschise 'se clatina', explicand ca publicul le-a transmis politicienilor ca acest lucru s-a intamplat inaintea si in timpul referendumului privind Brexit.
Pe de alta parte, May a dat asigurari ca drepturile cetatenilor europeni care traiesc deja in Marea Britanie si drepturile cetatenilor britanici care locuiesc in UE vor fi protejate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta