Razboiul valutar dintre China si restul lumii este pe cale sa se reaprinda. La doar cateva luni de cand a primit girul Fondului Monetar International (FMI) privind evaluarea corecta a monedei nationale si deschiderea aratata catre liberalizarea treptata a cursului, China opteaza din nou pentru devalorizare.
In doar doua zile, yuanul (sau renminbi) a pierdut 4% din valoare. Marti, Banca Centrala a Chinei a determinat devalorizarea monedei nationale cu 1,9%, ceea ce reprezinta ”o depreciere exceptionala, pentru a face rata de schimb mai orientata spre piata, a anuntat institutia chineza.
Miercuri, yuanul a ajuns la cel mai redus nivel in raport cu dolarul din ultimii patru ani, pe fondul temerilor investitorilor ca devalorizarea va acorda exportatorilor chinezi avantaje incorecte.
Mai mult, surse citate de Reuters sustin ca miscarea de devalorizare a monedei va continua, guvernul de la Beijing fiind favorabil acestei masuri. Aceasta depreciere ar putea ajunge, pe termen scurt, la circa 10%, astfel incat masura sa ajute cu adevarat exportatori.
Banca Centrala a Chinei a sustinut in ultimii ani un yuan puternic, in linie cu politica Partidului Comunist de a transforma consumul intern in principalul motor al economiei, in detrimentul exporturilor. Incetinirea cresterii economice si criza recenta de pe piata bursiera interna par sa fi determinat conducerea Chinei sa parieze din nou pe exporturi, mai scrie Reuters.
Insa aceasta reorientare, spre sprijinirea indirecta a exportatorilor, a produs nemultumire in SUA, iar bursele europene au reactionat la schimbarea de directie din China, actiunile inregistrand scaderi pentru a doua zi consecutiv.
FMI: Yuanul "nu mai este subevaluat"
Deprecierea yuanului vine ca o surpriza dupa ce Fondul Monetar International a anunta , in urma cu cateva luni, ca moneda Chinei nu mai este subevaluata, in contextul in care Beijingul incearca sa accelereze caracterul international al monedei.
Principalii parteneri ai Chinei, cu SUA in frunte, acuza de doua decenii subevaluarea monedei chineze, a carei convertibilitate ramane strans controlata, si avantajul aferent pentru exporturile gigantului asiatic.
"Aprecierea efectiva si substantiala a renminbi (celalalt nume al yuanului) a adus rata de schimb la un nivel care nu mai este subevaluat", a stabilit institutia, intr-un raport asupra celei de-a doua economii mondiale.
Dupa ce a stagnat timp de doi ani, pana in mai 2010, in jurul valorii de 6,82 yuani pentru un dolar, acesta s-a apreciat gradual, ulterior. A atins un maxim de 6,0406 yuani pentru un dolari in ianuarie 2014, dar a scazut din nou, pana la circa 6,2 yuani in prezent.
Potrivit politicii Bancii Chinei, yuanul poate fluctua intr-un interval strans in jurul unui nivel de referinta stabilit de banca centrala. Insa FMI a cerut Beijingului sa ”accelereze masurile pentru a face mai flexibila convertibilitatea yuanului".
Avantajele strategice ale deprecierii yuanului
Potrivit unei analize Saxo Bank, China are mai multe motive sa apeleze in prezent la devalorizarea yuanului. Este vorba, in primul rand, de aprecierea exagerata determinata de urmarirea dolarului puternic in ultimii doi ani.
Pe de alta parte, analistii Saxo Bank sustin ca, China este implicata de multa vreme in liberalizarea politicii sale de curs valutar cu scopul de a largi utilizarea yuanului in tranzactiile financiare mondiale.
”China vede includerea yuanului in Special Drawing Rights (SDR) al FMI ca o piatra de temelie in acest proces de evolutie viitoare catre o utilizare mai larga a yuanului si puterea financiara si politica ce vin cu acesta. FMI va lua o decizie daca yuanul ar trebui inclus in SDR in ultima parte a acestui an, caci va organiza o revizuire la cinci ani a cosului cu valute SDR. FMI-ul a indicat lipsa fluctuatiilor determinate de piata ca fiind doar una dintre obiectiile impotriva includerii yuanului”, se arata in analiza citata.
In plus, liberalizarea cursului de schimb ar ajuta China in aprofundarea pietelor sale de capital si in atragerea capitalului strain pentru a ajuta la finantarea enormei datorii a Chinei la toate nivelurile, private si suverane, sustin analistii Saxo Bank.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News