top banner

Criza politica a decuplat cursul de evolutia regionala

23 Iulie 2012 | Autor: Marius Serban

Cursul leului fata de euro a mers in ultimii ani in tandem cu monedele regionale, fluctuatiile sale fiind de regula mai reduse ca amploare. Criza politica din ultimele luni a scos leul din orbita si l-a asezat pe o traiectorie de depreciere.
Evolutia cursului de schimb a fost dictata in ultimii ani mai mult de conjunctura externa decat de situatia interna. In aceste conditii, monedele est-europene au cunoscut fluctuatii similare, deoarece erau expuse acelorasi factori de risc.
In mod traditional, zlotul polonez suferea modificari mult mai ample de la o zi la alta, deoarece banca centrala a Poloniei era adepta cursului de schimb complet liber. Prin urmare, atunci cand investitorii deveneau agitati, cursul se deprecia rapid. Insa revenea la loc la fel de repede, cand apele se linisteau.
Romania aplica o strategie cu totul opusa. BNR cauta sa limiteze cat mai mult fluctuatiile zilnice. In loc sa vedem o crestere brusca a cursului intr-o singura zi, deprecierea este controlata, astfel ca ea se prelungeste pe parcursul mai multor zile. Aceasta strategie a dat roade in ultimii ani, cursul leului fiind mult mai stabil decat al celorlalte monede din regiune.
Evolutiile politice din ultimele luni au scos insa leul din tandemul regional. Atat zlotul polonez, cat si coroana ceheasca au cunoscut recent o tendinta de apreciere, astfel ca au recuperat din terenul pierdut in mai 2012.
Tendinta regionala nu s-a resimtit in cazul leului, unde problemele grave aparute pe scena politica au creat puternice presiuni de depreciere. Cresterea cursului a devenit mai pronuntata de la inceputul lunii iulie, o data cu aparitia avertismentelor lansate de liderii europeni si de Comisia Europeana.
Pe 6 iulie 2012, euro a depasit pragul de 4,5 lei, iar pe 23 iulie a marcat un nou record: 4,60 lei.
    

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta