Cursul leului fata de euro a mers in ultimii ani in tandem cu monedele regionale, fluctuatiile sale fiind de regula mai reduse ca amploare. Criza politica din ultimele luni a scos leul din orbita si l-a asezat pe o traiectorie de depreciere.
Evolutia cursului de schimb a fost dictata in ultimii ani mai mult de conjunctura externa decat de situatia interna. In aceste conditii, monedele est-europene au cunoscut fluctuatii similare, deoarece erau expuse acelorasi factori de risc.
In mod traditional, zlotul polonez suferea modificari mult mai ample de la o zi la alta, deoarece banca centrala a Poloniei era adepta cursului de schimb complet liber. Prin urmare, atunci cand investitorii deveneau agitati, cursul se deprecia rapid. Insa revenea la loc la fel de repede, cand apele se linisteau.
Romania aplica o strategie cu totul opusa. BNR cauta sa limiteze cat mai mult fluctuatiile zilnice. In loc sa vedem o crestere brusca a cursului intr-o singura zi, deprecierea este controlata, astfel ca ea se prelungeste pe parcursul mai multor zile. Aceasta strategie a dat roade in ultimii ani, cursul leului fiind mult mai stabil decat al celorlalte monede din regiune.
Evolutiile politice din ultimele luni au scos insa leul din tandemul regional. Atat zlotul polonez, cat si coroana ceheasca au cunoscut recent o tendinta de apreciere, astfel ca au recuperat din terenul pierdut in mai 2012.
Tendinta regionala nu s-a resimtit in cazul leului, unde problemele grave aparute pe scena politica au creat puternice presiuni de depreciere. Cresterea cursului a devenit mai pronuntata de la inceputul lunii iulie, o data cu aparitia avertismentelor lansate de liderii europeni si de Comisia Europeana.
Pe 6 iulie 2012, euro a depasit pragul de 4,5 lei, iar pe 23 iulie a marcat un nou record: 4,60 lei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News