top banner

Curs la nou maxim istoric: Care sunt previziunile pana la finele anului?

14 Noiembrie 2017 | Autor: Conso

Cursul BNR euro-leu a atins luni cel mai inalt nivel din istorie, de 4,6495 lei/euro. In dimineata aceasta, cotatiile valutare interbancare inregistrau o usoara scadere, de mai putin de 0,1% fata de nivelul de referinta de la inchiderea sedintei de tranzactionare anterioara. Care sunt prognozele evolutiei pana la finele anului?
In ultimele 4 sedinte de tranzactionare, cursul de schimb a inregistrat o crestere abrupta, de peste 5 bani la BNR, urcand peste 4,6 lei pentru prima data din vara lui 2012. In ultimele  2 luni, in cea mai mare parte din timp, cursul statuse la un nivel 4,59 lei/ euro, inregistrand o rezistenta la pragul de 4,60 lei pentru un euro.
In cursul diminetii, cotatiile interbancare au inregistrat o scadere moderata, de pana in 0,1%, acestea fluctuand usor in jurul nivelului de 4,65 lei pentru un euro.
Cat va mai creste cursul?
Cresterea brusca a cursului de schimb pana la cel mai inalt nivel din istorie a fost determinata de deteriorarea deficitului de cont curent neacoperit de investitiile straine directe, prin schimbarea politicii de curs de schimb sugerata de BNR. In acest sens, acesta nu a mai fost finantat de Banca Centrala prin vanzari de valuta la nivelul de 4,60 lei pentru un euro, potrivit ING Bank.
“Noi ne indoim ca vom avea o trecere brusca la o flotare libera a cursului si ne gandim in continuare ca Banca Centrala va mai acomoda din acest deficit extern, mai ales ca se asteapta si investitii de fonduri europene. Acest aspect ar sugera un potential de depreciere in continuare, dar destul de limitat, usor spre 4,70 lei pentru un euro”, a precizat economistul-sef al ING Bank, Ciprin Dascalu.
Potrivit lui Dascalu, Romania fiind o tara cu un curs puternic controlat de Banca Centrala, populatia nu este obisnuita cu o volatilitate de piata emergenta, unde se pot inregistra intr-o singura zi cresteri substantiale. Acest lucru se poate intampla pe o piata cu regim de flotare libera, ceea ce nu pare nici acum in Romania, explica acesta.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta