top banner

Cursul de schimb graviteaza in jurul acordului cu FMI

03 Iunie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Analistii evita sa se pronunte asupra unei evolutii viitoare a cursului euro/leu, atata vreme cat acesta depinde in principal de succesul masurilor impuse de guvern. Pe de alta parte, interventiile BNR in piata valutara au fost din ce in ce mai evidente iar analistii considera ca s-au cheltuit sume importante pentru a tine cursul in frau.
In ultima luna, moneda nationala a reusit sa isi limiteze pierderile, iar cotatiile pe piata valutara nu au depasit decat ocazionat pragul de 4,2 lei/euro. De cele mai multe ori leul s-a desprins din plutonul valutelor regionale, iar cand zlotul, forintul maghiar sau coroana ceha pierdeau teren important in fata euro, moneda nationala inregistra evolutii mult mai bune.
BNR – suspectata ca a protejat leul
Aceasta desprindere fata de tendinta regionala a facut ca analistii sa suspecteze interventii masive ale Bancii Centrale in piata, in incercarea de a limita deprecierea leului.
“Consideram ca scaderea cu aproape 400 milioane euro a rezervei valutare ar putea fi explicata prin interventiile BNR in piata pentru a limita deprecierea leului. Din estimarile noastre, dimensiunea acestor interventii se cifreaza intre 500 si 1.000 milioane euro”, a precizat Alexandru Chidesciuc, economist sef la ING Bank.
El crede ca o interventie atat de masiva a BNR in piata inseamna ca presiunile de depreciere au fost simtitoare si, cel mai probabil, nu exista exces de lichiditate. In consecinta, in urmatoarea perioada cel mai probabil, vom asista la o volatilitate pronuntata a dobanzilor interbancare.
Analistii ING Bank considera ca BNR va proteja in continuare cursul de schimb si nu va permite depasirea pragului de 4,2 lei/euro. Pentru finalul lunii iunie, ei vad un curs de 4,15 lei/euro, urmand ca in trimestrul III cotatiile sa creasca usor, spre 4,2 lei/euro.
Deciziile guvernului vor influenta substantial cursul
Daca BNR a intervenit in piata pentru a sustine leul si pentru a contracara presiunile de depreciere, soarta finala a monedei nationale se afla la guvern. Analistii considera ca evolutia cursului de schimb atarna de succesul pe care masurile de asuteritate propuse il vor avea.
“Este dificil de emis o prognoza pe evolutia cursului. Exista o comunicare deficitara a modului in care vor fi aplicate masurile de ajustare a cheltuielilor, extindere a bazei de impozitare si reducere a evaziunii”, precizeaza Florian Libocor, economist-sef la BRD.
Doar daca guvernul va reusi sa respecte cele agreate cu FMI si sa continue ajustarile in economie este posibil ca incertitudinile si neincrederea sa scada, ceea ce va ajuta procesul de reasezare si revenire a economiei.
“Problema este ca nu exista timp pentru mai multe incercari, iar masurile sunt limitate atat ca numar cat si ca eficienta, pe masura ce timpul trece. Situatia este sensibila insa nu la fel de dificila precum cea a altor economii precum Grecia. Astfel, cred ca daca exista vointa, fermitate si intransigenta, economia poate fi stabilizata mai repede”, a precizat Libocor.         
O atitudine la fel de rezervata are si Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, care considera ca orice derapaj in acordul cu FMI va fi taxat aspru de investitori, iar acest lucru se va repercuta si asupra cursului.
“In ultima perioada, cursul este influentat in primul rand de factori externi, legati de sentimentul investitorilor pe pietele globale. In al doilea rand, in cazul leului intervin si factorii locali, legati in primul rand de masurile de austeritate bugetara”, a mentionat Ionut Dumitru.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta