Desi vestile legate de cresterea TVA au dus la deprecierea semnificativa a cursului de schimb, ulterior moneda nationala s-a mentinut stabila. Cursul a scazut de la maximul istoric atins in iunie - 4,3523 lei/euro - la valori cuprinse intre 4,2 si 4,3 lei/euro, iar analistii mizeaza pe stabilitatea lui.
Sfarsitul lui iunie a adus o crestere masiva a cursului de schimb euro-leu pana la noi maxime istorice, pe fondul deciziei Curtii Constitutionale care nu a permis reducerea pensiilor.
Sub presiunea acestei decizii, cursul a crescut pana la 4,3523 lei pentru un euro. In acel moment, analistii considerau ca deprecierea leului este una de moment si ca euro va fi din nou cotat la valori sub 4,2 lei.
Incepand cu 1 iulie, leul a recuperat din terenul pierdut in fata euro. Cursul a scazut cu aproape 12 bani, de la 4,3688 lei/euro la 4,2393 in doar 4 zile si s-a mentinut sub 4,3 lei pentru un euro pana in prezent.
Un cuvant greu de spus in stabilizarea cursului de schimb l-a avut si finalul favorabil al ultimei evaluari din partea FMI si eliberarea unei noi transe din acordul stand-by, in valoare de peste 900 milioane euro.
In utimele sedinte, leul a recuperat teren cu pasi mici in fata euro, iar cursul de schimb s-a stabilizat in jurul valorii de 4,27 lei pentru un euro.
Analistii mizeaza pe un curs stabil
Analistii considera ca moneda nationala va fi relativ stabila in urmatoarea perioada, iar cursul va ramane sub 4,3 lei pentru un euro.
“Mizez pe un leu relativ stabil in raport cu euro. Cred ca intervalul 4,1-4,3 lei/euro va fi consolidat chiar daca vor mai exista perioade de volatilitate legate de momente importante din punct de vedere a evaluarilor asupra economiei romanesti sau a economiilor emergente din imediata vecinatate”, considera Florian Libocor, economist sef la BRD.
Si analistii ING prognozeaza un curs de schimb stabil de 4,3 lei pentru un euro pana in trimestrul I din 2011, urmand ca acesta sa creasca usor in trimestrul II.
Evolutia cursului de schimb in perioada urmatoare depinde in foarte mare parte de modul in care Guvernul va reusi sa reduca deficitul bugetar.
“Factorii decisivi pentru moneda sunt in zona fiscal-bugetara, iar intre acestia cel mai important este legat de restabilirea echilibrului bugetar. Taxarea excesiva nu este benefica pentru o economie care doreste sa iasa din recesiune si care deja este taxata excesiv. La capitolul ajustare de cheltuieli, inainte de a se recurge la diminuari de salarii trebuie sa se recurga la ajustarea consistenta a aparatului administrativ atat la nivel central cat si la nivel local”, a explicat Libocor.
Succesul masurilor adoptate de Guvern pentru respectarea acordului cu FMI si interventiile BNR, suspectate de analisti, vor putea sustine stabilitatea monedei nationale.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News