top banner

Cursul euro/leu, o istorie a estimarilor daramate de realitate

23 Iulie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Leul a avut o evolutie relativ spectaculoasa in ultimii 4 ani. De la valuta rege a regiunii, ca urmare a aprecierii puternice, leul a devenit valuta cea mai stabila, pentru ca in prezent sa fie cea mai afectata. Cu pasi mici, euro a urcat cu 1 leu de la debutul crizei, afectand in primul rand persoanele care s-au indatorat in valuta.
Daca s-ar realiza o lista cu cele mai evidente influente ale crizei financiare asupra romanilor, pe langa taierile de salariu si somaj, un loc fruntas l-ar reprezenta cresterea cursului de schimb. Intr-o tara in care principalele valori detinute sunt exprimate in euro, iar boom-ul economic a adus indatorarea puternica in valuta a populatiei, cresterea cursului a devenit o problema nationala.
Conso.ro va prezinta mai jos evenimentele cheie care au influentat evolutia cursului de schimb in ultimii ani:
Iulie 2008 -  In urma cu 4 ani, euro statea relativ cuminte la aproximativ 3,5 lei la BNR si putini pareau sa prevada dezastrul ce urma sa se intample. Miscarile de 2 bani pe parcurs de cateva zile erau considerate ample, iar leul era vazut ca “regele” pietei valutare locale, cea mai stabila dar si cea mai apreciata moneda din regiune. 
Creditarea in valuta era in continuare principala modalitate de achizitie a unei locuinte, si aceasta supraevaluata, iar discutiile referitoare la riscul valutar pareau mai mult zgomot de fundal. In timp ce indemna populatia sa se imprumute in lei, BNR avea o politica monetara restrictiva, ce scumpea creditele in moneda nationala, dar permitea conditii extrem de relaxate celor care doreau sa se imprumute in valuta.
Octombrie 2008primul soc apare pe piata monetara cand are loc celebrul “atac asupra leului”. Dobanzile interbancare Robor explodeaza iar instabilitatea este taxata de investitori si pe piata valutara. Cursul trece rapid de de 3,9 lei/euro iar pragul de 4 lei/euro devine tot mai ingrijorator.
Cum alegerile parlamentare si si cele prezidentiale erau in prag, BNR tine situatia sub control, iar euro coboara din nou la 3,5 – 3,6 lei, nivel la care ramane pana spre finalul anului.
Ianuarie 2009 – Anul Nou nu incepe cu vesti bune. Criza economica si financiara pare sa fi depasit granitele SUA, iar Europa incepe sa isi puna probleme serioase.
Pentru cei care urmaresc piata valutara vestile nu sunt deloc imbucuratoare. La doar cateva zile de la intrarea in 2009, mai exact pe 5 ianuarie, euro trece pentru prima data peste 4 lei la cursul oficial. Incepand cu aceasta zi, cursul nu a mai revenit sub acest nivel.
Miscarea a fost considerata speculativa, un nou “atac asupra leului” iar piata considera ca situatia va reveni la starea anterioara.
Pana la finalul lunii insa, euro ajunge aproape dintr-un singur salt la 4,3 lei. Timp de 1 an, cotatiile raman relativ stabile, cu momente de usoara apreciere sau depreciere pentru leu, corectate insa rapid de piata.
Mai 2009 - Un usor moment de respiro vine odata cu semnarea acordului stand-by cu FMI. Chiar si BNR considera ca riscul de depreciere al leului s-a redus puternic iar varful presiunilor speculative a fost depasit.
Totusi, impactul nu a fost decat unul modest, iar euro s-a iefinit la acel moment pana la 4,15 lei, pentru ca in scurt timp sa revina pe crestere.
Februarie 2010 – Noul an parea mai bun decat precedentul, cel putin in materie de evolutie valutara. Leul a cunoscut un episod de apreciere pana aproape de 4 lei, nivel care s-a mentinut timp de aproape 6 luni pe seama unei relative stabilitati la nivel local si international. In a doua parte a anului, cursul euro-leu a dat dovada de stabilitate si s-a pozitionat intre 4,20-4,30.
Ianuarie 2011 – sfarsitul lui 2010 si inceputul lui 2011 indica perspective imbucuratoare pentru leu.
Analistii sunt “cel putin optimisti” in privind evolutiei monedei nationala, prin prisma adoptarii pachetului legislativ impus de FMI, dar si pe seama incasarii unor noi transe de bani de la FMI si Comisia Europeana. 
Iunie 2011 – inceputul verii aduce un nou val de crestere pe piata valutara, iar cursul urca pana aproape de 4,3 lei pentru un euro odata cu intensificarea problemelor in Grecia. Valul de stiri externe negative si primele discutii referitoare la un posibil faliment al Greciei lovesc din plin intreaga regiune.
Ianuarie 2012 – dupa mai bine de 3 ani de la debut crizei financiare si o serie de masuri de redresare care nu au oferit revenirea mult asteptata, sperantele privind o revenire a cursului nu mai erau la ordinea zilei.
Analistii vedeau in continuare stabilitate si un prag de 4,3 lei pentru un euro pe termen scurt si mediu.
Mai 2012 – alegerile din Grecia bulverseaza pietele financiare, deoarece coalitia care sustinea acordul de imprumut cu FMI si CE pierde majoritatea parlamentara. Leul este din nou lovit si cursul trece pentru prima oara de 4,4 lei pentru un euro iar spre finalul lunii atinge un nou maxim istorc.
Iulie 2012 – Scandalul de pe scena politica face ca euro sa creasca iar cursul trece de 4,6 lei pentru un euro in salturi zilnice semnificative.  Analistii renunta la previziunile anterioare si evita sa faca unele noi.
Cei care o fac insa, nu prevad un curs mai mic 4,6 lei pentru un euro, fara o posibila revenire in viitorul apropiat.
            sursa: BNR

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta