Pe termen scurt, sunt putine sansele ca leul sa revina pe apreciere, iar cursul sa ajunga din nou la 4,3 lei pentru un euro. Dupa doua saptamani de depreciere, analistii au inceput sa isi ajusteze in sus prognozele si ne atentioneaza ca nivelul actual de aproape 4,5 lei pentru un euro se va mentine in urmatoarele luni.
Leul s-a depreciat puternic in ultimele doua saptamani. Fata de restul valutelor regionale, miscarea este mai putin ampla, dar impactul a fost puternic resimtit in economie. Obisnuiti cu un curs stabil, consumatorii au fost surprinsi sa asiste la o depreciere de 2% in numai cateva zile.
Prognozele sunt ajustate in sus
“Trendul de depreciere ar putea dura mai mult decat s-a estimat initial. Planurile ample de relaxare fiscala pe care alianta de la putere promite sa le implementeze dupa alegerile din noiembrie ar putea sa mentina presiune asupra leului pana la inceputul lui 2013”, a precizat Vlad Muscalu, economistul-sef al ING Bank.
Pentru mijlocul anului, estimarea de curs este de 4,45 lei pentru un euro, urmand ca ulterior sa creasca si sa se mentina la 4,5 lei pentru un euro cel putin pana in primul trimestru al anului urmator.
“Intrarile nete de capital raman la un nivel scazut, care probabil se va mentine in perioada urmatoare, avand in vedere aversiunea la risc a investitorilor. In acest context, deprecierea leului din prezent se va consolida in urmatoarele trimestre”, a precizat Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank.
Rambursarea creditelor nu va intampina dificultati majore
Cei mai afectati de cresterea cursului sunt romanii cu credite in valuta. Efectul este insa atenuat in acest moment de faptul ca dobanzile de referinta la euro si franc se afla aproape de minime istorice.
Cei care au credite in euro cu dobanzi variabile au beneficiat in ultimele luni de o scadere a ratei dobanzii, astfel ca suma de plata (exprimata in euro) s-a diminuat.
Totodata, dincolo de efectul psihologic al deprecierii cursului de schimb, efectele asupra bugetului familial nu sunt atat de puternice pentru a crea probleme majore la rambursare. De exemplu, o crestere a cursului euro-leu cu 20 bani (de la 4,3 la 4,5 lei) presupune un efort financiar suplimentar de 60 lei la o rata lunara de 300 euro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News