Salvarea tarilor supraindatorate si implicarea BCE in finantarea institutiilor financiare contravine principiilor Uniunii Monetare, considera analistii Deutsche Bank.
Prin suportul acordat Greciei, Irlandei si Portugaliei, guvernele au incalcat in mod grav articolul 125 din Tratatul UE, ce interzice salvarea tarilor cu dificultati financiare. In plus, implicarea Bancii Centrale Europene in finantarea bancilor si guvernelor cu probleme de solvabilitate a constituit o deviatie de la intentiile Tratatului de la Maastricht.
“In concluzie, cei doi piloni pe care Uniunea Monetara a fost construita – principiul prin care scopul exclusiv al bancii centrale este sustinerea stabilitatii puterii de cumparare si raspunderea integrala a fiecarui guvern pentru deciziile financiare proprii – s-au naruit”, au precizat analistii Deutsche Bank.
Conform acestora, pentru a reveni la o uniune monetara stabila este necesar ca guvernele sa faca un pas important catre o uniune politica sau sa restabileasca cei doi piloni originali.
“Cum o uniune politica, in viziunea noastra, este putin probabila, cea mai buna optiune pentru un viitor stabil al Uniunii Monetare este intoarcerea la principiile de baza ale Tratatului de la Maastricht”, au concluzionat reprezentantii Deutsche Bank.
Avand in vedere recentele discutii de pe scena politica, intervalul de timp estimat pentru reintoarcerea la principiile de baza este cuprins intre 6 luni si 1 an.
Daca insa acest lucru nu se va intampla, iar marile puteri decid sa continue programele de suport neviabile, analistii Deutsche Bank vad un risc semnificativ de destramare a Uniunii Monetare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News