top banner

Deutsche Bank: Uniunea monetara nu poate sta in picioare daca se va continua politica actuala

01 Iulie 2011 | Autor: Conso

Salvarea tarilor supraindatorate si implicarea BCE in finantarea institutiilor financiare contravine principiilor Uniunii Monetare, considera analistii Deutsche Bank.
Prin suportul acordat Greciei, Irlandei si Portugaliei, guvernele au incalcat in mod grav articolul 125 din Tratatul UE, ce interzice salvarea tarilor cu dificultati financiare. In plus, implicarea Bancii Centrale Europene in finantarea bancilor si guvernelor cu probleme de solvabilitate a constituit o deviatie de la intentiile Tratatului de la Maastricht.
“In concluzie, cei doi piloni pe care Uniunea Monetara a fost construita – principiul prin care scopul exclusiv al bancii centrale este sustinerea stabilitatii puterii de cumparare si raspunderea integrala a fiecarui guvern pentru deciziile financiare proprii – s-au naruit”, au precizat analistii Deutsche Bank.
Conform acestora, pentru a reveni la o uniune monetara stabila este necesar ca guvernele sa faca un pas important catre o uniune politica sau sa restabileasca cei  doi piloni originali.
“Cum o uniune politica, in viziunea noastra, este putin probabila, cea mai buna optiune pentru un viitor stabil al Uniunii Monetare este intoarcerea la principiile de baza ale Tratatului de la Maastricht”, au concluzionat reprezentantii Deutsche Bank.
Avand in vedere recentele discutii de pe scena politica, intervalul de timp estimat pentru reintoarcerea la principiile de baza este cuprins intre 6 luni si 1 an.
Daca insa acest lucru nu se va intampla, iar marile puteri decid sa continue programele de suport neviabile, analistii Deutsche Bank vad un risc semnificativ de destramare a Uniunii Monetare.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta