Dolarul american a scazut puternic joi, atat pe pietele internationale cat si la Bucuresti, in urma deciziei Rezervei Federale Americane de a pastra nemodificata dobanda de politica monetara in sedinta de miercuri, in ciuda semnalelor de majorare transmise la finalul anului trecut.
In fata monedei europene, dolarul s-a depreciat pana la 1,13 dolari pentru un euro pe piata interbancara, dupa ce, miercuri, Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat o paritate de 1,1 dolari pentru moneda europeana.
Comparativ cu leul romanesc, dolarul a pierdut intr-o singura sedinta aproape 9 bani (2%) si a fost cotat de Banca Nationala a Romaniei la 3,95 de lei, in scadere semnificativa de la aproape 4,04 lei/dolar cu o zi in urma. In acelasi timp, cotatia euro a fost de 4,4765 lei, cu doar 0,1 bani sub cea din sedinta anterioara.
Dobanda SUA va creste doar in doua etape anul acesta
Rezerva Federala (Fed) a SUA a pastrat miercuri dobanda de referinta la 0,25-0,5%, in linie cu asteptarile pietelor, insa nu si cu promisiunile de la finalul anului trecut. Mai mult, institutia americana a revizuit in scadere estimarea privind rata dobanzii la finalul acestui an, de la 1,4% la 0,9%. Banca centrala americana preconizeaza, astfel, cresterea dobanzii cheie in doar doua etape in 2016, fata de patru majorari anticipate anterior.
In aceste conditii, dobanda Fed ar urma sa creasca la 1,9% pana la finele anului 2017 si la 3% in 2018, potrivit anuntului bancii centrale americane. "Evenimentele de pe scena economica si financiara globala prezinta, in continuare, riscuri la adresa economiei SUA”, apreciaza Fed.
Cu toate acestea, institutia sustine ca activitatea economica a crescut intr-un ritm moderat, in pofida evenimentelor economice si financiare la nivel global din ultimele luni. ”Inflatia a accelerat, insa se mentine sub tinta pe termen mediu, de 2%, reflectand, in parte, declinul preturilor energetice si al preturilor pentru produsele non-energetice de import", se mai arata in comunicatul Fed.
Potrivit documentului, declinul cotatiilor petrolului din ultimele luni se va traduce printr-o inflatie scazuta pe termen scurt. Pe fondul acestor estimari, proiectia privind rata inflatiei la sfarsit de an a fost revizuita in scadere de catre Fed, de la 1,6% la 1,2%.
Elanul Fed de la finalul lui 2015 s-a temperat
La finalul anului trecut, Fed a majorat dobanda de politica monetara pentru prima data in aproape 10 ani, pana la un nivel cuprins intre 0,25% si 0,5%. La momentul respectiv institutia anunta ca decizia semnaleaza faptul ca economia SUA a depasit daunele provocate de criza financiara din perioada 2007-2009.
De asemenea, Fed sustinea ca acea masura reprezinta doar inceputul unui nou ciclu de politici monetare, dupa aproximativ sapte ani in care dobanzile au fost mentinute aproape de zero. De la sfarsitul anului 2008 si pana in decembrie 2015 dobanda de politica monetara a Fed a fost mentinuta intre 0 si 0,25%. Mai mult, aceea a fost prima majorare a costului creditului decisa de Fed din iunie 2006 incoace.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News