Moneda americana isi continua marsul printre principalele valute ale lumii si face victime printre cele mai slabe. Leul romanesc este una dintre ele, in fata caruia dolarul american doboara record dupa record. Cel mai recent a fost atins marti, cand Banca Nationala a Romaniei a anuntat o cotatie de 4,3502 lei/dolar, cea mai ridicata de pana acum.
Astfel, leul a pierdut, intr-o singura sedinta, 2,93 bani in raport cu moneda americana, de la 4,3209 lei/dolar cat a fost cotatia oficiala cu o sedinta in urma.
Avantul de marti al dolarului vine dupa doar o zi de pauza, avand in vedere ca in ultimele doua zile ale saptamanii trecute a atins alte doua recorduri in raport cu leul, respectiv 4,3146 lei/dolar joi si 4,3263 lei/dolar vineri.
Moneda americana ar putea sa mai creasca
Analistii sustin ca aprecierea dolarului ar mai putea sa persiste, si chiar sa se accentueze pana la 4,4 lei/dolar, pe termen scurt, ca urmare a recentei deciziii de politica monetara a Rezervei Federale Americane (Fed) de majorare a dobanzii de politica monetara.
Pe piata din Romania, dolarul este cotat indirect, prin intermediul euro, asa ca evolutia raportului leu/dolar este direct influentata de evolutia monedei americane in raport cu cea europeana.
Asadar, aprecierea dolarului in fata leului este determinata de cresterea inregistrata de moneda americana in fata euro pe pietele internationale, unde dolarul a scazut sub nivelul de 1,04 dolari/euro (1,0381 dolari/euro) in jurul pranzului, cea mai buna cotatie a monedei americane din ultimii 14 ani.
In plus, moneda nationala s-a depreciat, marti, si in raport cu cea europeana, pana la un curs de 4,5194 lei/euro, in crestere cu 0,69 bani (+0,15%) fata de cotatia de luni, cand referinta a fost stabilita la 4,5125 lei/euro. Analistii remarca faptul ca, in sedinta de marti, leul a evoluat contrar tendintei celorlalte monede din regiune.
In acelasi timp, si francul elvetian a castigat teren in fata leului, iar Banca Nationala a publicat un curs de 4,2287 lei/franc, cu 1,85 bani (+0,44%) peste cel de din sedinta precedenta, cand moneda elvetiana valora 4,2102 lei. In privinta evolutiei monedei elvetiene, analistii sustin ca anuntul Bancii Nationale a Elvetiei, facut in urma cu cateva zile, de a lupta impotriva aprecierii monedei nationale, ar putea aduce paritatea franc/leu la cote mai "domestice", desi exista voci care anticipeaza un curs de 4,26 lei/franc in prima parte a anului 2017.
ROBOR la trei luni creste incet dar sigur
Si pe piata monetara au avut loc evolutii nefavorabile in ultima perioada, indicatorul ROBOR la 3 luni, in functie de care se calculeaza dobanzile la cele mai multe credite in lei, a urcat constat, trecand de pragul de 0,8%. Marti a atins chiar nivelul de 0,82% pe an, nivelul maxim din luna august, pe fondul cresterii randamentelor la titlurile de stat, arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Momentan, acest aspect nu afecteaza creditele in lei in derulare contractate de populatie sau companii, avand in vedere ca dobanzile care au ca referinta acest indicator se actualizeaza la final de trimestru, insa, daca trendul se mentine, este posibil ca debitorii sa intre in anul urmator cu dobanzi majorate la credite.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News