Piata valutara din Romania pare sa nu mai fie la fel de linistita cum ne obisnuise. De cateva saptamani, cotatiile principalelor valute fata de leul romanesc au inceput sa urce si, aproape pe nesimtite, dolarul american a depasit un nou maxim istoric in raport cu moneda romaneasca.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat miercuri un curs de 4,2246 lei/dolar, cel mai ridicat de pana in prezent. Precedentul record a fost atins in data de 3 decembrie 2015, de 4,2220 lei/dolar.
Dolarul american este cotat, insa, indirect pe piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, iar aprecierea fata de leu este cauzata de avansul in fata monedei unice europene. Pe pietele internationale, moneda americana s-a apreciat miercuri in raport cu principalele valute, cursul euro coborand sub 1,07 dolari.
Moneda americana s-a scumpit cu 4% in raport cu leul dupa victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din Statele Unite ale Americii.
La casele de schimb, cursul a atins si 4,3 lei/dolar
La casele de schimb valutar ale mai multor banci comerciale, dolarul american a fost afisat, in premiera, la 4,3 lei la vanzare, dupa anuntul BNR de miercuri.
Potrivit analistilor, leul s-a depreciat pe fondul unei tendinte regionale de inrautatire a perceptiei fata de activele emergente. Totusi, acestia spun ca moneda romaneasca a rezistat mai bine decat alte monede cu regim similar din regiune, precum forintul sau zlotul.
Pentru consumatorii din Romania, evolutia dolarului este relevanta datorita faptului ca importurile din afara Uniunii Europene – cum ar fi fructele citrice, electronicele, electrocasnicele, gadget-urile, gazul, carburantii sau bumbacul – sunt platite in valuta americana. Astfel, aprecierea dolarului va duce inevitabil la scumpirea marfurilor importate din afara UE, in special din Asia.
Leul s-a depreciat si fata de euro si franc
Leul s-a depreciat miercuri si fata de moneda unica europeana si fata de francul elvetian, insa nu la fel de accentuat ca in raport cu moneda americana.
Cursul de referinta anuntat de BNR a fost de 4,5218 lei/euro, in crestere usoara fata de cotatia precedenta, dar la nivelul maxim din 29 iunie incoace.
Cursul francului elvetian, considerat moneda-refugiu in perioade dificile, a urcat usor, pana la 4,2071 lei, de la 4,2018 lei cu o sedinta in urma.
Banca Elvetiei, ingrijorata de aprecierea francului
Aprecierea francului se datoreaza tot evolutiei din pietele internationale care incepe din nou sa ingrijoreze oficialii Bancii Nationale a Elvetiei (SNB) care au anuntat ca isi mentin angajamentul de a interveni pe pietele valutare, considerand francul elvetian supraevaluat in raport cu euro, transmite Reuters.
"Din ianuarie 2015, politica noastra monetara se bazeaza pe doua elemente. Primul - ratele negative ale dobanzilor - al doilea fiind disponibilitatea de a interveni pe pietele valutare daca este necesar. Avem un mandat, care este asigurarea stabilitatii preturilor, si am dovedit in trecut ca vom face orice este necesar pentru a-l indeplini", a afirmat vicepresedintele Bancii Elvetiei intr-un discurs rostit la Londra.
In trecut, institutia a luat masuri pentru a stopa aprecierea prea puternica a francului elvetian la 1,2 franci/euro, insa a renuntata la acest prag in urma cu aproape doi ani, ceea ce a determinat aprecierea brusca a francului in raport cu celelalte monede, inclusiv fata de leu.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News