Saptamana care se incheie a fost marcata de asteptarea deciziei Rezervei Federale Americane (Fed) cu privire la dobanda de politica monetara. Insa institutia americana i-a surprins pe cei care estimau o majorare a dobanzii, si a mentinut indicatorul la nivelul aproape de zero stabilit inca din 2008.
In plus, banca centrala a SUA a redus estimarea privind nivelul dobanzii pe termen lung, semn ca economia americana este mai putin solida decat considera anterior institutia, pentru a putea suporta inasprirea politicii monetare.
Decizia Fed a inversat evolutia actiunilor pe Wall Street, dupa cresterea din prima parte a zilei, iar dolarul a intrat imediat in declin fata de principalele valute. Comparativ cu moneda europeana, dolarul a scazut cu 0,8%, la 1,1395 dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins dupa 26 august.
Moneda americana a pierdut cinci bani in fata leului intr-o zi
Si pe piata din Romania, dolarul a pierdut in fata leului aproape cinci bani, in sedinta de vineri, dupa decizia de joi seara a Fed. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat un curs de 3,8638 lei/dolar, in scadere cu 4,81 bani (1,23%) in comparatie cu cotatia de joi, de 3,9119 lei/dolar. Cursul leului de vineri a fost si peste inchiderea din urma cu o saptamana, de 3,9188 lei/dolar.
Leul s-a apreciat vineri si in raport cu moneda unica europeana, insa nu la fel de puternic, iar BNR a anuntat o cotatie de 4,4211 lei/euro, in scadere cu 0,56 bani (0,13%) fata de cea din sedinta precedenta - de 4,4267 lei pentru un euro. Moneda nationala a ramas, insa, pe pierdere in raport cu euro fata de vinerea trecuta, cand cursul BNR a fost de 4,4159 lei/euro.
Francul creste in ciuda eforturilor Bancii Elvetiei
Francul elvetian a revenit pe crestere in aceasta saptamana in raport cu moneda nationala, dupa ce a testat pragul de 4 lei. Vinerea trecuta, francul era cotat la 4,0114 lei, cel mai mic curs din 15 ianuarie pana in prezent, insa ulterior a revenit pe crestere si a inchis saptamana la 4,0379 lei/franc, desi Banca Nationala a Elvetiei a decis joi sa mentina nemodificata dobanda de politica monetara in teritoriu negativ, pe motiv ca francul elvetian este inca semnificativ supraevaluat.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News