Reprezentantii FMI au recomandat bancii centrale sa incerce sa evite interventiile excesive pe piata valutara pentru sustinerea leului, atata vreme cat rata inflatiei se mentine in tinta anuala.
Conform reprezentantilor Fondului Monetar International (FMI), interventiile BNR din ultima perioada, menite sa limiteze tendinta de depreciere a leului, au dus la scaderea rezervelor valutare, fara insa a afecta puterea de acoperire a datoriilor pe termen scurt ale tarii.
Chiar si asa insa, FMI recomanda bancii centrale sa evite viitoare interventii excesive si sa permita o depreciere mai mare a leului atata vreme cat rata inflatiei ramane in tinta prognozata iar bilaturile bancilor, in special a celor cu portofolii de credite majoritar in valuta, suporta cresterea de curs.
In ultima luna, leul a cunoscut un nou val de depreciere iar cursul euro/leu a atins un nou maxim istoric. Analistii financiari au indicat numeroase interventii BNR in piata, de peste 1 miliard euro, pentru a calma tendinta de scadere a monedei nationale.
Cursul si-a revenit usor, in special ca urmare a datelor economice pozitive privind evolutia PIB, care a urcat in al doilea trimestru peste asteptari.
In acest timp, rata inflatiei a cunoscut o crestere usoara pana la 3%, ramanand insa in limita tintei asumate de BNR.
Pe langa riscurile externe pe care reprezentantii FMI le indica in raportul realizat in urma celei de a 6-a misiuni de evaluare a programului economic asumat de Romania, un rol important il joaca acum riscurile cauzate de tensiunile interne de pe scena politica.
“Prelungirea crizei politice ar putea sa afecteze eficacitatea masurilor economice luate, sa creasca costurile de finantare si sa duca la o depreciere si mai mare a ratei de schimb”, avertizeaza oficialii FMI.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News