Caderea lirei turcesti pare de neoprit, iar analistii sustin ca acesta este doar inceputul. Moneda Turciei a ajuns, marti, la 7,92 lire/euro, un nou nivel record al ultimului deceniu, in ciuda faptului ca Banca Centrala a Turciei a anuntat masuri de sprijin. De la inceputul anului si pana in prezent, lira turceasca a pierdut peste 40% din valoare.
In raport cu dolarul, lira a atins luni dimineata minimul istoric de 7,24 lire/dolar.
Banca Centrala a Turciei a anuntat luni ca va elibera "toate lichiditatile de care bancile au nevoie” si ca isi va diminua cerintele cu privire la rezervele minime obligatorii. Dar linistea a durat doar cateva ore.
Deprecierea lirei in fata euro si a dolarului a inceput la sfarsitul lunii iulie, pe fondul unui cumul de factori. Un prim factor ar fi ingrijorarea investitorilor cu privire imixtiunea tot mai frecventa a factorului politic turc in economie - speta a presedintelui Recep Tayyip Erdogan. Un al doilea factor ar fi tensiunile diplomatice cu Statele Unite generate de retinerea preotului american Andrew Brunson de catre autoritatile turce.
Ce a determinat situatia din Turcia?
Presedintele turc a pus recenta evolutie a lirei turcesti pe seama unui complot si a amenintat cu reformarea sistemului de aliante pe care Turcia il are, dar a exclus ideea unui ajutor extern, precum si ideea cresterii dobanzii de referinta.
Una dintre masurile luate de guvernul turc a fost inceperea investigarii mai multor sute de detinatori de conturi pe retelele sociale, banuiti ca au publicat mesaje care ar putea provoca o perceptie negativa a economiei si totodata prabusirea lirei.
Analistii sustin ca motive ale unei crize valutare in Turcia au existat permanent, in ultimii ani, din cauza deficitului de cont curent urias pe care il inregistreaza, al doilea cel mai mare din lume, respectiv 50 de miliarde de euro anual. Problemele au escaladat acum pe fondul politicii Fed, care este hotarata sa majoreze in continuare dobanzile, fapt care determina aprecierea tot mai puternica a dolarului. Ori, cand dolarul se apreciaza, finantarea deficitului de cont curent al Turciei (si al altor economii emergente, precum India sau Brazilia) devine tot mai dificila.
In plus, economia Turciei este afectata de faptul ca exporturile sale se confrunta cu sanctiuni din partea Statelor Unite, iar inflatia a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.
Care sunt efectele crizei turcesti la Bucuresti?
Criza din Turcia nu se resimte, inca pe piata de la Bucuresti, cursul si indicii bursieri ramanand stabili. Cu toate acestea, analistii spun ca efectele pot sa apara, pe fondul accentuarii problemelor actuale.
Nici celelalte piete financiare globale nu sunt afectate critic de ceea ce se intampla in Turcia, dar exista o serie de ingrijorari in privinta expunerii pe care bancile europene o au in Turcia.
UniCredit (via Yapi Kredi) si ING se numara printre grupurile financiare cu o expunere puternica la piata turceasca, alaturi de BBVA (Spania, via Garanti) si BNP (Franta, via TEB) si HSBC (Marea Britanie). Cele cinci grupuri financiare au nu doar participatii majoritare sau de 100%, prin subsidiare, in banci din Turcia, ci si expuneri importante pe aceasta piata.
Indicele actiunilor bancare din zona euro - ESTX BANKS - a scazut cu peste 1,6%, plasandu-se aproape de cel mai scazut nivel din acest an si indicand scaderi pentru a patra sesiune la rand.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News