Un raport ING estimeaza ca leul isi va continua deprecierea si in 2013 dar ritmul va fi unul lent, in conditiile in care cel mai probabil, BNR va continua sa sustina moneda nationala.
Scenariul luat in calcul de analistii ING Bank implica o depreciere graduala a leului in 2013. Ritmul va fi dictat de banca centrala, deoarece este de asteptat ca aceasta sa intervina pe piata valutara.
“Asa cum am sugerat si in trecut, interventii agresive care sa sustina leul cu orice pret se pot dovedi prea costisitoare din punctul de vedere al rezervelor valutare si nu fac altceva decat sa transfere presiunea catre o arie mai larga a economiei”, au precizat analistii bancii.
In timp ce un leul depreciat ar inrautati situatia datornicilor, interventiile agresive ar urca dobanzile la lei si ar afecta atat debitorii cat si sistemul bancar si Ministerul Financtelor Publice, deoarece ar scumpi accesul la finantare.
In plus, sustinerea leului nu ar eradica riscurile care ameninta stabilitatea financiara. Creditele neperformante nu sunt doar cele acordate in valuta; o mare parte din acestea sunt denominate in moneda locala.
“Dar, cat timp creditele neperformante se gasesc deja la un nivel alarmant si se asteapta sa atinga 20%, ne indoim ca BNR va permite o depreciere rapida a leului si va opta pentru extindere a trendului actual, de depreciere lenta”, se concluzioneaza in raport.
In sedinta de miercuri, BNR a anuntat un curs de 4,5118 lei pentru un euro, in usoara crestere fata de nivelul anterior. Pe
piata interbancara, cotatiile inregistreaza o usoara tendinta de creditere, in ton cu evolutia forintului maghiar si a zlotului polonez.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News