top banner

Isarescu: BNR nu are nici un merit in aprecierea leului

05 Februarie 2015 | Autor: Conso

BNR nu are nici un merit in aprecierea leului in fata francului elvetian din ultimele 10 zile, evolutia fiind determinata de miscarile din piata internationala, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
El arata ca francul s-a depreciat fata de euro, de la 0,99 franci/euro la 105 - 106 franci/euro.
Mai mult, Isarescu a spus ca francul ar putea sa se deprecieze in continuare in raport cu celelalte valute, daca se adevereste scenariul conform caruia Banca Centrala a Elvetiei tinteste un coridor de 105 - 110 franci/euro.
"Daca s-au simtit ajutati (debitorii in franci – n.r.), ne bucuram", a spus Isarescu, precizand, insa, ca nivelul leului este dat de tranzactiile pe care le fac mii sau sute de mii de clienti zilnic prin intermediul celor 40 de banci. Guvernatorul bancii centrale a explicat ca sunt posibile si interventii ale BNR in piata, avand in vedere ca regimul cursului de schimb practicat in Romania este de flotare controlata, insa doar cand sunt vizate obiective macroeconomice.
"Aprecierea leului fata de franc, sau deprecierea francului fata de leu din ultimele 10 zile este determinata cu precadere de ceea ce se intampla pe piata internationala si acolo nu avem niciun merit. Noi avem cel mult abilitatea sa ne vedem lungul nasului si sa nu ne bagam unde nu ne fierbe oala", a explicat guvernatorul BNR.
El a facut referire si la informatiile aparute in spatiul public, potrivit carora Banca Centrala a Elvetiei nu va mai apara o anumita valoare in ceea ce priveste raportul franc/euro, ci un curs intre 105 si 110 franci/euro, ceea ce ar insemna ca mai este loc pentru o apreciere a leului fata de franc "fara ca BNR sa faca ceva".
"Deci, este posibil sa se mai aprecieze leul fara de franc daca aceasta apreciere si coridorul de care se vorbeste se va adeveri ca fiind real. Mai mult, se vorbeste ca ceea ce a deranjat cel mai mult Banca Elvetiei nu a fost raportul 1,2 franci/euro, ci faptul ca raportul dintre franc si dolar s-a depreciat foarte mult, iar marea parte a capitalurilor sunt in dolari americani si acolo este problema. Sa vedem ce o sa iasa din jocul acesta in trei", a explicat guvernatorul BNR.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta