Leul a fost una dintre cele mai stabile monede din regiune in ultimul an insa, in perioada urmatoare, pentru moneda nationala exista riscul deprecierii. Avertismentul vine chiar de la guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care a declarat, ca nu exista loc pentru aprecierea leului.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a explicat ca, in prezent, firmele romanesti se confrunta cu o crestere a preturilor de productie, simultan cu scaderea preturilor de consum, dar si cu o acuta lipsa de finantare.
„Din acest motiv, chiar daca de obicei nu facem prognoze pe cursul valutar, trebuie sa spun ca nu prea e loc de apreciere a leului. Asta ca sa nu spun ca nu e loc deloc”, a explicat Isarescu.
BNR nu se ocupa de miscari de curs sub 5%
Leul a avut o evolutie stabila in ultimii ani cu mici iesiri din ritm in timpul unor evenimente extraordinare. Cele mai recente fluctuatii semnificative s-au produs pe fondul protestelor de strada la Bucuresti si din tara fata de intentia guvernului de a modifica legislatia in domeniul penal.
Atunci, cotatia monedei nationale in raport cu euro a urcat la cotatia maxima a anului la Banca Nationala, de 4,5337 lei/euro. Ulterior, insa, cursul a revenit pe scadere si s-a plasat sub 4,5 lei/euro.
Referitor la astfel de fluctuatii, guvernatorul BNR a subliniat ca acestea starnesc emotie, insa doar cand este vorba de deprecierea leului.
"Observam in spatiul public ca orice miscare a cursului, uneori chiar minora, starneste mari emotii. Exista un dezechilibru intre emotia starnita de depeciere si de cea cand leul se apreciaza. Cand leul se apreciaza, emotia e mai degraba neinsemnata", a mai spus Isarescu.
El a mai spus ca Banca Nationala nu ia in seama fluctuatiile cursului mai mici de 5%, iar cele recente nu se inscriu in acesti parametri.
"Va reamintintesc ca de la 4,44 lei pentru un euro la 4,54 lei pentru un euro sunt 10 bani. Adica mai putin de 3%. Va spuneam in vara ca nu ne ocupam de miscari de curs de sub 5%. Cu toate acestea constatarea noastra este ca orice miscare starneste emotii”, a adaugat mai spus Isarescu.
BNR practica "flotarea controlata", care ii permite interventii in piata atunci cand considera ca volatilitatea cursului a depasit anumite limite.
Joi, BNR a anuntat un curs de 4,4956 lei/euro, in usoara crestere fata de sedinta precedenta.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News