Deprecierea de 1,2% consemnata de moneda nationala in prima jumatate a lunii decembrie echivaleaza cu jumatate din dobanda la termen pe un an pentru un depozit in lei (sau toata dobanda daca ne raportam la un depozit in dolari).
Sentimentul de insecuritate trait de investitori la nivel global avand ca pretext scaderea cotatiilor petrolului a afectat bursele si monedele emergente.
Pana la urma intrebarea este daca aplitutdinea scaderii pretului petrolului se datoreaza doar razboiului dintre producatorii traditionali de titei si cei “neconventionali” (petrolul de sist) sau anticiparii unei recesiuni prelungite din 2015.
Iar apropierea unei inaspriri a politicii monetare a SUA, in conditiile in care multe tari si companii sunt indatorate in dolari, nu are darul sa linisteasca.
Deprecierea monedelor emergente poate fi pusa in acest context, iar leul-beneficiarul unei perioade de stabilitate cam lungi in viziunea Guvernatorului BNR-a pierdut mai mult teren in decembrie decat colegii sau regionali de suferinta-forintul (depreciere de doar 0,5%), coroana sau zlotul (cotatii stabile sau in apreciere usoara).
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News