Leul a inchis in crestere o saptamana agitata de turbulentele create de evolutiile burselor din China. In prima parte a saptamanii, leul s-a apreciat semnificativ fata de dolarul american, dar si fata de franc, insa a scazut comparativ cu euro. Pe finalul saptamanii, tendinta s-a inversat fata de dolar, dar comparativ cu francul, leul este in castig.
La finalul saptamanii trecute, francul era cotat la 4,1098 lei pe piata de la Bucuresti, pentru ca apoi sa fluctueze usor si sa incheie saptamana la un nivel scazut, de 4,0813 lei/euro.
Dolarul american a inregistrat, in aceasta saptamana minimul ultimelor sapte luni, de 3,8493 lei, pe fondul tensiunilor din China, insa ulterior si-a mai revenit si a fost cotat vineri la 3,9271 lei/dolar, sub nivelul de vinerea trecuta, de 3,9345 lei/dolar.
Comparativ cu moneda europeana, leul a fluctuat nesemnificativ, intre 4,4300 lei/euro vinerea trecuta si 4,4302 lei pe euro in ultima zi a saptamanii.
Si dobanzile pe piata bancara de la Bucuresti au crescut semnificativ in aceasta saptamana, ROBOR la 3 luni urcand la 1,46%, maximul ultimelor patru luni
Raportul euro/dolar, la cel mai ridica nivel de la inceputul anului
Pe pietele internationale, euro a atins luni cea mai ridicata valoare in raport cu dolarul american, de la inceputul anului, depasind pragul de 1,17 dolari/euro. Traderii au renuntat la dolari si la valutele cele mai riscante din cauza Chinei. „Dolarul se prabuseste ca si cum Fed (Rezerva Federala Americana) a demarat achizitii de active sau a scazut dobanda", a declarat repezentantul unei mari case de brokeraj, citat de AFP.
Insa tensiunile par a se estompa, avand in vedere ca actiunile listate la bursele din China au inchis in crestere ultima sedinta a saptamanii, cu 5%, sustinute de posibile interventii guvernamentale, sustin analistii citati de MarketWatch. Cu toate acestea, valoarea saptamanala ramane in scadere cu 8% din caza caderilor masive integistrate in primele trei zile.
China s-a confruntat cu scaderi masive ale pietelor financiare la inceputul acestei saptamani, din cauza temerilor investitorilor legate de incetinirea cresterii economiei chineze
Pentru temperarea acestor temeri, autoritatile de la Beijing au luat mai multe masuri de relaxare, dupa decizia surprinzatoare de acum doua saptamani de devalorizare a monedei nationale (yuan), pentru a face exporturile mai competitive.
Noile masuri anuntate de China, dar si cresterea peste asteptari a economiei SUA in trimestrul al doilea, de 3,7%, au calmat pietele de capital din Asia si din intreaga lume.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News