Evolutia cursului de schimb s-a temperat in aceasta saptamana, dupa o volatilitate ceva mai ridicata saptamana, generata de protestele de strada si de caderea Guvernului Ponta. Leul s-a depreciat in fata principalelor valute in primele zile, insa pe final a mai recuperat teren, pe fondul de incredere generat de desemnarea unui premier tehnocrat.
Moneda unica europeana a crescut, luni, in fata leului, pana la maximul perioadei, respectiv 4,4580 lei/euro, la cursul anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR), pentru ca apoi sa scada la 4,4398 lei/euro in sedinta de joi, si sa revina pe crestere usoara in sedinta de vineri, la 4,4412 lei/euro. Cotatia ramane, insa, sub cea de vinerea trecuta, cand un euro valora 4,4523 lei/euro.
O volatilitate mult mai puternica a consemnat leul in fata dolarului american. Cursul a crescut mai multe sedinte consecutive pana la 4,1494 lei/dolar, la BNR, in sedinta de marti. Ulterior, insa, a revenit pe scadere, si a inchis intervalul la 4,1223 lei/dolar. Cu toate acestea, cotatia ramane peste cea de la inchiderea de saptamana trecuta, de 4,0958 lei/dolar.
Francul elvetian a dat si el, din nou, emotii celor cu credite in moneda elvetiana, urcand pana la 4,1343 lei in sedinta de marti, de la 4,1139 lei vinerea trecuta. Pana la finalul saptamanii a mai scazut, insa, si a fost cotat la 4,1153 lei/franc in ultima sedinta.
ROBOR la 3 luni incheie saptamana la un nou minim istoric
In schimb, pe piata monetara, indicele ROBOR la trei luni, referinta pentru dobanzile la creditele in lei, a doborat noi minime si a incheiat saptamana la 1,09%, in scadere continua de la finalul trimestrului trei incoace, cand indicatorul era in jur de 1,5%.
Pentru clientii imprumutati in lei, acest aspect este important doar in perspectiva, in speranta ca nivelurile minime se vor mentine si la finalul trimestrului, cand se vor actualiza dobanzile la credite. De la inceputul acestui an, ROBOR a scazut in mod constant de la 1,68% in prima zi a anului, pana la putin peste 1,2% in vara, iar apoi a crescut putin peste 1,5% la sfarsitul lunilor august si septembrie.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News