Leul a inceput saptamana in scadere fata de principalele valute, si a inregistat un nou minim istoric in raport cu dolarul american, in timp ce dobanzile din piata bancara s-au mentinut la niveluri scazute record, in conditiile in care Banca Centrala Europeana a anuntat ca demareaza astazi programul de cumparare de obligatiuni de pana la 60 de miliarde de euro lunar.
Banca Nationala a Romaniei a anuntat luni un curs pentru euro in crestere cu 0,37 bani, la 4,4439 lei, in contextul unei deprecieri usoare a monedei europene in raport cu valutele din regiune, in timp ce dolarul a urcat cu 2,88 bani, la 4,0779 lei, si a inregistrat astfel al patrulea maxim record consecutiv. Pe pietele internationale, euro s-a depreciat fata de moneda americana la 1,0822 dolari.
Pentru francul elvetian, BNR a anuntat un curs in crestere cu 0,24 bani, de la 4,1457 lei la 4,1481 lei.
Pe piata monetara, ratele medii ale dobanzilor practicate de bancile comerciale pentru depozitele in lei plasate (ROBOR) pe termen de trei luni, in functie de care sunt calculate dobanzile pentru cele mai multe credite in lei acordate de banci pe termen scurt si mediu, a stagnat la 1,34% pe an.
Banca Centrala Europeana incepe, in 9 martie, mult asteptatul program de relaxare cantitativa (QE), in valoare de 1.100 de miliarde de euro (1.200 miliarde de dolari), menit sa redreseze economia zonei euro si sa evite riscul unei spirale deflationiste.
Presedintele Bancii Central Europene, Mario Draghi, a anuntat achizitii lunare combinate de obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 de miliarde de euro (65 miliarde de dolari), din 9 martie 2015 pana in septembrie 2016.
Strategia BCE, de a injecta bani in economie, este similara programelor de succes lansate de Rezerva Federala a SUA (Fed) si de Banca Angliei (BoE). Programul va permite companiilor sa faca imprumuturi si sa investeasca, incurajandu-le sa-si majoreze cheltuielile si numarul de angajati.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News