top banner

Leul si-a revenit usor la inceput de saptamana. Estimarile raman insa de depreciere

01 Octombrie 2012 | Autor: Conso

Cursul oficial a recuperat aproape tot terenul pierdut in sedinta de vineri, dar a ramas peste 4,51 lei pentru un euro. Analistii prevad insa o inrautatire a situatiei pana la finalul anului.
Cotatia oficiala anuntata de BNR in prima sedinta a saptamanii este de 4,5178 lei pentru un euro, in scadere cu 1,5 bani fata de nivelul anterior. Pe piata interbancara cotatiile raman in intervalul 4,5200-4,5250 lei pentru un euro.
Miscarile de amploare dar si datele economice nu sunt un semn bun pentru analisti. Acestia considera ca leul va ramane pe un trend de depreciere pana la finalul anului, urmand ca abia din 2013 sa isi revina.
Pentru finalul anului, analistii Raiffeisen Bank vad cursul la 4,6 lei pentru un euro. Conform acestora, o presiune puternica este data de deficitele contului curent si comercial care, chiar daca s-au diminuat puternic, raman cele mai mari din UE. Multe dintre statele nou intrate in Uniunea Europeana prezinta acum surplus comercial.
Ultimele trimestre nu au adus semne ale unei imbunatatiri in nivelul investitiilor straine directe. Intrarile au ramas reduse, bancile straine nu si-au crescut expunerea catre subsidiarele locale iar apeitul strainilor de a cumpara titluri de stat denominate in lei a ramas redus.
“Nivelul redus al intrarilor de capital strain intr-o perioada in care tara se confrunta cu o nevoie de finantare puternica si incertitudine politica nu ajuta cursul de schimb si poate duce la generarea de presiuni inflationiste”, au precizat analistii Raiffeisen Bank.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta