top banner

Minim istoric pentru ROBOR la 3 luni

30 Octombrie 2015 | Autor: Conso

Costul creditului in lei a ajuns la un minim istoric. ROBOR la trei luni, indicator folosit in majoritatea contractelor de credit in lei ca referinta pentru dobanda, a scazut, vineri, la 1,18%. Insa, pentru ca si dobanzile sa scada, indicatorul trebuie sa ramana la nivel redus pana la finalul trimestrului patru.
Scaderea este cu atat mai spectaculoasa cu cat, in urma cu doar o luna, indicatorul se situa la 1,5%. Acel nivel a coincis cu perioada de actualizare a dobanzilor de catre banci pentru contractele de credit care prevad actualizarea la trei luni, ceea ce a determinat o ieftinire usoara a creditelor, avand in vedere ca la actualizarea precedenta, de la finalul lunii iunie, ROBOR la trei luni era de 1,57%. La mometul respectiv, cresterea a fost spectaculoasa, avand in vedere ca la inceputul luni iunie valoarea indicatorului era de 1,22%.
De la inceputul acestui an, ROBOR a scazut in mod constant de la 1,68% in prima zi a anului, pana la putin peste 1,2% in vara, iar apoi a crescut putin peste 1,5% la sfarsitul lunilor august si septembrie.
Si leul a avut o saptamana agitata
Moneda nationala a incheiat saptamana in scadere atat fata de euro cat mai ales fata de dolar, comparativ cu valorile de vinerea trecuta.
Banca Nationala a Romaniei a anuntat, vineri, un curs de 4,4322 lei/euro, in crestere de la 4,4259 lei/euro la finalul saptamanii trecute.
In raport cu dolarul, cursul a sarit, din nou, saptamana aceasta, de 4 lei. Moneda americana a inchis saptamana la 4,0252 lei, in usoara scadere fata de joi cand trecuse de 4,04 lei, insa in crestere semnificativa comparativ cu finalul saptamanii trecute, cand BNR a anuntat un curs de 3,9835 lei/dolar. Aprecierea dolarului a avut loc pe fondul asteptarilor privind deciziile Rezervei Federale Americane (Fed). Insa institutia a anuntat mentinerea dobanzii de politica monetara in intervalul 0% - 0,25%, stabilit inca din anul 2008, desi inca din vara acestui an se vorbeste de posibilitatea majorarii dobanzii la nivel oficial.
Francul elvetian a scazut in fata leului, per total in aceasta saptamana, de la un curs de 4,0933 lei vinerea trecuta, la 4.0778 lei.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta