Prima zi a anului 2012 a marcat 10 ani de existenta a monedelor si bancnotelor euro in spatiul european. In prezent, 17 tari au renuntat la moneda proprie in favoarea valutei unice euro.
In total, aproximativ 332 de milioane de cetateni utilizeaza euro ca moneda principala, oferind atat beneficiul realizarii de plati transfrontaliere mult mai usor dar si posibilitatea de a compara diverse produse si servicii in tari diferite.
Euro a fost insa puternic afectat de criza financiara ce a debutat in 2008, succesul eurosistemului fiind dependent de starea de sanatate si de sustenabilitatea finantelor publice.
Au existat inclusiv voci care au pus la indoiala rezistenta monedei unice si au prevestit fie iesirea anumitor tari din sistem fie prabusirea uniunii monetare.
Socul a fost cu atat mai puternic cu cat in perioada premergatoare crizei, zona euro s-a bucurat de stabilitate, lipsa de puseuri inflationiste, rate de dobanda scazute si o perioada exceptional de lunga de crestere economica.
Cu toate acestea, oficialii UE considera ca fara uniunea economica si monetara, criza financiara ar fi generat o serie de crize devastatoare in Europa, al caror efect ar fi fost “de neimaginat”.
La finalul anului trecut, a fost adoptat un set de sase norme, menit sa ofere o corelare si un control mai stricte a politicilor comune, pentru a sustine stabilizarea economiei UE, norme ce vor sustine implicat si viitorul monedei euro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News