Debitorii cu credite in franci elventieni au noi motive de ingrijorare. Cursul francului fata de leu creste, din nou, semnificativ, depasind pragul de 4,2 lei/franc, nivel care nu a mai fost atins din vara anului trecut. In ultima perioada, francul a fluctuat usor in jurul valorii de 4,1 lei, insa vineri BNR a afisat o cotatie de 4,2041 lei/franc.
Apreciarea francului a inceput sa se simta mai pregnant de la inceputul toamnei de cand, incet dar sigur, moneda elvetiana a acaparat tot mai mult teren.
Asadar, clientii cu credite in franci se trezesc, din nou, in fata ratelor majorate, dupa ce au fost deceptionati de faptul ca Legea privind conversia imprumuturilor in franci la cursul istoric, adoptata de Parlement, nu a apucat sa intre in vigoare pentru ca a fost contestata de Guvern la Curtea Constitutionala.
Legea prevede ca bancile sunt obligate sa accepte, la cererea clientului, conversia creditului din franci in lei la cursul din momentul semnarii contractului de credit. Pe ultima suta de metri, in parlament, insa a fost modificat modul de stabilire a dobanzilor pentru noile credite, rezultate in urma conversiei. Procedeul final este confuz si lasa loc la interpretari si la presiuni din partea bancilor.
Totusi, legea era asteptata de clientii care au fost afectati de aprecierea puternica a francului de la momentul contractarii creditului, si mai ales dupa data de 15 ianuarie 2015, cand Banca Centrala a Elvetiei a decis sa elimine barierele administrative din fata aprecierii francului si sa lase moneda sa fluctueze liber pe piata.
Doar in ultima saptamana, francul a castigat aproape patru bani in fata leului, si s-a plasat, la cursul BNR, peste pragul de 4,2 lei. Analistii pun aprecierea francului pe seama faptului ca este moneda de refugiu, astfel incat are tendinta de scumpire in perioade incerte.
Leul se depreciza rapid si fata de dolar
O evolutie nefavorabila a avut leul, in aceasta saptamana, si in fata dolarului american. Banca Nationala a anuntat, vineri, un curs de 4,1469 lei/dolar, cel mai ridicat nivel din ultimele noua luni. Si in acest caz, in ultima saptamana, leul s-a depreciat constant in fata dolarului american, si a pierdut noua bani, cu o singura exceptie, in sedinta care a urmat dupa alegerile prezidentiale din Statele Unite ale Americii. Atunci, pietele financiare au reactionat negativ la stirea ca Donald Trump va fi noul presedinte al SUA, insa socul a fost de scurta durata, asa ca dolarul si-a reluat cresterile pe pietele internationale, inclusiv in Romania.
Dolarul este cotat, insa, in Romania, prin intermediul euro, asa ca deprecierea leului fata de dolar este o consecinta a aprecierii monedei americane fata de cea europeana, in jurul valorii de 1,085 dolari/euro.
Leul a inchis saptamana in scadere si fata de euro, la un curs de 4,5125 lei/euro, insa evolutia nu este la fel de spectaculoasa ca in celelalte cazuri, avand in vedere ca paritatea se invarte de ceva vreme in jurul a 4,5 lei/euro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News