top banner

Piata valutara iese din letargie

07 Octombrie 2016 | Autor: Conso

Piata valutara din Romania s-a animat zilele acestea, pe fondul tensiunilor externe generate, pe de o parte, de declaratiile cu privire la momentul declansarii Brexit-ului, si pe de alta parte de zvonurile cu privire la programul de achizitii de obligatiuni al BCE. In acest context, leul s-a depreciat semnificativ in raport cu principalele valute.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat vineri un curs de referinta de 4,4949 lei pentru un euro, in crestere cu peste 2 bani fata de nivelul precedent si la maximul ultimelor trei luni. Comparativ cu prima zi a saptamanii, cand euro a fost cotat cu 4,4484 lei, moneda nationala a pierdut 1% din valoare in fata euro.
Si dolarul american, cotat indirect pe piata romaneasca prin raportare la paritatea euro/dolar, s-a apreciat cu 4 bani, de la 4,0012 lei, joi, la 4,0411 lei, nivel maxim din 27 iulie. Fata de prima zi a saptamanii, cand dolarul era cotat la 3,9591 lei, moneda americana a castigat mai mult de opt bani.
Brexit-ul continua sa afecteze lira
Pe plan extern, lira sterlina a scazut puternic pe pietele asiatice, in ultima sedinta a saptamanii, si a pierdut peste 6% din valoare fata de dolarul american, pana la un nou minim al ultimilor 31 de ani. Declinul a fost generat de ingrijorarile referitoare la un Brexit dur pentru Marea Britanie.
Astfel, moneda britanica a coborat cu pana la un minim de 1,1789 unitati, dupa care a revenit peste pragul psihologic de 1,2 dolari, scrie presa internationala. Lira nu a mai fost cotata sub 1,2 dolari din anul 1985.
Potrivit traderilor si analistilor, scaderea a fost declansata de comentariile presedintelui Frantei, François Hollande, care a facut apel la negocieri dure cu Marea Britanie pe tema iesirii din UE. ”Regatul Unit vrea sa plece din Uniune dar “nu vrea sa plateasca”, lucru care “nu este posibil”, a spus Hollande, citat de Sky News.
Declinul lirei si temerile privind impactul unui Brexit dur asupra economiei britanice, dar si a economiilor din zona euro, s-a resimtit si la nivelul actiunilor, atat pe piatele asiatice cat si pe cele europene, astfel ca principalii indici bursieri au inregistrat pierderi in ultima sedinta a saptamanii.
Informatiile cu privire la planurile BCE agita pietele
Un alt factor care a tulburat pietele financiare, in special pe cele europene, este cel legat de programul de achizitiile de obligatiuni al Bancii Centrale Europene (BCE). Potrivit unor informatii aparute in presa internationala, factorii de decizie din cadrul institutiei ar fi stabilit ca achizitiile de obligatiuni sa fie reduse gradual inainte de a fi abandonate complet.
Programul este prevazut sa se incheie in martie 2017, insa pietele financiare sperau la o prelunguire si chiar la o suplimentare a acestuia.
Vicepresedintele BCE, Vitor Constancio, a infirmat zvonurile potrivit carora s-ar fi discutat despre reducerea achizitiilor lunare de obligatiuni din zona euro. El a declarat, pentru Bloomberg, ca informatiile vehiculate in presa nu au niciun fundament, iar masurile de stimulare vor continua pana cand inflatia din zona euro se va apropia de tinta bancii centrale europene.
Aceste declaratii au dus la fluctuatii ale monedei europene in raport cu dolarul american.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta