top banner

Pierderi pe linie din cauza turbulentelor politice

03 Februarie 2017 | Autor: Conso

Economia nationala resimte efectele evenimentelor politice din ultimele zile, care au generat ample proteste de strada. Moneda nationala si indicii bursieri au fost primii indicatori care au reactionat imediat prin deprecieri semnificative, acestia fiind urmati rapid de prima de risc si de randamentele la titlurile de stat.
Dupa o luna cu o evolutie lina, in care cursul BNR euro-leu a stat la un nivel de 4,49-4,5, in ultimele zile moneda nationala a rectionat imediat printr-o depreciere de peste 3 bani in raport cu euro, ducand cotatia oficiala joi la peste 4,53 lei/euro.
Leul a ajuns, joi, la cotatia maxima a anului la Banca Nationala a Romaniei, de 4,5337 lei/euro, desi analistii estimau, cu doar o zi in urma ca nu va depasi pragul de 4,52 lei/euro. Pe piata interbancara fluctuatiile au fost chiar mai mari, cotatia urcand pana la un maxim de 4,5522 lei/euro in dupa-amiaza zilei de 1 februarie.
Evolutia a fost pusa de analisti exclusiv pe seama evenimentelor interne, avand in vedere ca celelalte monede din regiune au atins mai degraba spre apreciere zilele acestea. 
Pe finalul saptamanii leul a mai recuperat ceva din terenul pierdut in fata monedei unice europne, si a inchis la un curs oficial de 4,5156 lei/euro. Explicatia analistilor este aceea ca pietele financiare se acomodeaza mai repede la socuri decat in urma cu cativa ani, avand in vedere turbulentele mult mai dese de pe pietele financiare internationale. Asta nu inseamna, insa, ca presiunile pe curs nu pot reveni daca situatia nu revine la normal cat de curand.
In schimb, randamentele la titlurile de stat s-au mentinut pe panta ascendenta, ajungand, pe scadenta de 10 ani, la cel mai ridicat nivel din vara anului 2015, de circa 3,8%, iar in acest caz revenirea, de regula, este mult mai lenta.
Cum vad oamenii de afaceri situatia actuala?
Oamenii de afaceri, care reprezinta investitori romani si straini deopotriva, atrag atentia ca Romania risca sa devina neatractiva pentru afaceri ca urmare a deciziilor recente ale guvernului referitoare la modificarea codurilor penale.
Organizatia Romanian Business Leaders (RBL) formata din antreprenori romani acuza Guvernul ca legifereaza furtul din bani publici si legtimeaza "capitalismul de cumetrie".
"Pentru prima data din decembrie 1989 incoace, "principiul conform caruia nimeni nu este mai presus de lege" este incalcat public, total si fara echivoc chiar de catre actualul Guvern al Romaniei", se arata in comunicatul de presa RBL.
Antreprenorii romani au mai precizat ca Ordonanta de urgenta 13/2017 data, la propriu, pe intuneric, in noaptea de marti, 31 ianuarie, legifereaza imunitatea pentru abuzul in serviciu, inclusiv sub forma furtului din bani publici.
Comunitatea RBL numara peste 300 de antreprenori si sefi de companii din Romania.
Mesaje de protest impotriva Ordonantei au venit si din partea organizatiilor investitorilor straini. Consiliul Investitorilor Straini (FIC) atrage atentia Guvernului ca transmite un mesaj negativ investitorilor, iar Romania va pierde oportunitatea de a atrage mai multe investitii noi.
La randul sau, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR), care reuneste organizatii ale investitorilor romani si straini, sustine ca prevederile Ordonantei de Urgenta cuprind masuri care afecteaza progresul inregistrat de Romania in domeniul combaterii coruptiei.
Protestelor din mediul de afaceri li s-a alaturat si ministrul Mediului de Afeceri, Comert si Antreprenoriat, Florin Jianu, care si-a dat demisia din functie.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Valute

Alte Articole

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Ce au facut valutele regionale in ultimii 5 ani?

Traiectoriile forintului, zlotului, coroanei din Cehia sau leului fata de euro nu sunt foarte asemanatoare dar aprecierea in termeni reali e o trasatura comuna.

14 Mai 2024 | Valute
Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Dolarul si francul elvețian depasesc euro. Ce urmeaza?

Diferentialul de dobanda, vulnerabilitatile energetice si apropierea de conflictul din Ucraina au slabit moneda unica europeana pana la paritatea cu dolarul american.

17 Iul 2022 | Valute
Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real

Platforma Schimb Valutar de la Telekom Banking ofera cursuri actualizate in timp real, in functie de evolutia pietei internationale, direct pe smartphone, fara limitari sau costuri ascunse.

12 Mai 2021 | Valute
Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Bula bitcoin se poate sparge prin reglementare

Investitorii pe termen lung in bitcoin au primit vesti proaste din partea autoritatilor europene care ar dori o reglementare la nivel global a criptomonedelor.

15 Ian 2021 | Valute

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Convertor valutar

Simulator schimb valutar: conversia unei sume dintr-o valută în alta