Predictiile analistilor cu privire la cursul leului fata de euro se inrautatesc semnificativ de la o luna la alta. Membrii CFA vad cursul la 4,72 lei/euro peste 6 luni si aproape de 4,8 lei/euro peste un an. In acelasi timp, economistul Dan Bucsa spune ca leul este supraapreciat datorita interventiilor BNR.
Peste 85% dintre participantii la sondajul realizat lunar de CFA Romania anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuala). Astfel valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,7210 lei/ euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7929 lei/euro.
Cu doar o luna in urma, valoarea medie a anticipatiilor pe 6 luni era de 4,7046 lei/euro, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este de 4,7603 lei/euro.
In schimb, economistul-sef al UniCredit pentru Europa Centrala si de Est, Dan Bucsa, se asteapta ca raportul sa ramana sub 4,7 lei/ euro in acest an, pe fondul interventiilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care vrea, astfel, sa limiteze impactul deprecierii leului asupra inflatiei.
“Fata de celelalte monede din regiune, leul este mult prea puternic. (...) Cu toate acestea, credem ca Banca Nationala va continua sa tina undeva sub 4,70 din cauza efectului pe care deprecierea l-ar putea avea asupra inflatiei. Avem cea mai mare inflatie din regiune. Nu ne prea permitem si o contributie a leului la inflatie”, a completat Dan Bucsa.
Ca argumente, el a comparat evolutia zlotului polonez si a forintului unguresc cu cea a leului, concluzionand ca leul este cu aproximativ 16-17% mai puternic decat cele doua monede, comparativ cu nivelul din 2009.
Cursul publicat de Banca Centrala marti este de 4,6367 lei pentru in euro, in scadere cu aproximativ 1,5 bani fata de cotatia anterioara, in conditiile in care de la inceputul lunii iunie acesta se afla la niveluri de 4,65 - 4,66 lei/ euro.
Si in privinta inflatiei, analistii CFA sunt mai pesimisti decat in urma cu o luna. Acum estimeaza o rata a inflatiei pentru orizontul de 12 luni (iunie 2019/ iunie 2018) de 4,85%, in timp ce in urma cu 30 de zile asteptarea era de 4,58%.
Pesimism in crestere si la dobanzi
“Sunt de remarcat anticipatiile de majorare a ratelor de dobanda (fata de valorile actuale) la leu atat pentru scadentele pe termen scurt (3 luni), cat si pentru cele pe termen mediu (5 ani), 90%, si respectiv 84% dintre participantii la sondaj anticipand aceasta evolutie. Astfel rata medie a ROBOR cu scadenta de 3 luni anticipata peste 12 luni este 3,85%, iar randamentul obligatiunilor suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani este de 5,24%. Ca urmare, avand in vedere rata anticipata a inflatiei, pentru scadentele pe termen scurt, sunt anticipate in continuare dobanzi real negative”, noteaza membrii CFA.
In raportul anterior, nivelul ROBOR la 3 luni peste 12 luni era anticipat la 3,45%, iar randamentul obligatiunilor suverane denominate in lei cu scadenta de 5 ani la 5,03%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News